Președintele României, Klaus Iohannis, a ținut un discurs la Congresul Partidului Popular European(PPE). El a declarat că proiectul european se confruntă cu multe provocări care ar putea avea efecte toxice.
Președintele României, Klaus Iohannis, a ținut un discurs la Congresul Partidului Popular European(PPE). El a declarat că Europa se confruntă cu cea mai gravă stare de după al doilea război mondial și că Ucraina trebuie sprijinită.
Cea mai gravă stare după al doilea război mondial
„Congresul acestui congres e unul complicat și instabil: e cea mai gravă stare de fapt de după al doilea război mondial. Vecinii noștri din Ucraina își dau viața pentru a-și proteja țara. Ucrainenii sunt în tranșee și depind de ajutorul nostru. Noi, europenii, trebuie să fim neobosiți în eforturile nostre de a-i sprijini cu tot ce au nevoie. Nu e vorba doar despre suveranitatea unei națiuni, ci despre vieților unor oameni forțați să lupte într-un război pe care nu l-au dorit.
Extinderea UE e una dintre cele mai importante politici europene. Republica Moldova, Ucraina și Georgia sunt o parte integrantă a Uniunii Europene și viitorul lor e în UE, așa cum e cazul și pentru statele din Balcanii de Vest. Aceste țări au făcut progrese incredibile, cetățenii cred în UE și nu ar trebui să îi dezamăgim. Europa e un continent al păcii, noi toți beneficiem de garanții de securitate, există o complementaritate între UE și NATO.
Contextul în care ne aflăm vine și cu o criză de încredere între instituțiile UE, o distanță mai mare între clasa politică și cetățeni. Haideți să îi ascultăm pe cetățeni. Trebuie să fim atenți la așteptările tinerilor. Tinerii vor să fie ascultați și sprijiniți, nu au nevoie de răspunsuri mecanice, vor soluții și spațiu de afirmare”, a spus Iohannis.
Klaus Iohannis, despre cea mai mare provocare
Președintele României a declarat că tendințele naționaliste se manifestă tot mai virulent în Europa și că ar putea avea efecte toxice. El a mai spus că există persoane care vor ca proiectul european să eșueze, dar că alternativa lor este sumbră.
„Dintre toate provocările de azi, una iese în evidență, pentru că poate avea efecte toxice asupra proiectului european: tendințele naționaliste, revizioniste, care se manifestă tot mai virulent pe continentul nostru Ce înseamnă UE? 27 de state care au aderat voluntar și din proprie convingere la un set de principii. Vrem să protejăm nivelul de bunăstare atins grație proiectului european. UE e atractivă tocmai pentru că valorile sale de bază permit o viață cu standarde înalte.
Există persoane care vor ca proiectul nostru să eșueze pentru că UE oferă o alternativă la sistemele autocrate. Mulți de aici vor candida împotriva unor candidați ce pun la îndoială proiectul european. Puteți să îi întrebați direct care e alternativa la UE și veți vedea cum argumentația lor se destramă, pentru că alternativa acestor gălăgioși e sumbră, plină de egoism și duce la dezastre umanitare, conflicte și războaie europene fratricide”, a spus președintele.
Klaus Iohannis, încrezător în viitorul Parlament European
Klaus Iohannis a mai spus că viitoarea Comisie Europeană și viitorul Parlament European vor avea șansa să facă istorie. Președintele i-a îndemnat pe oameni să meargă la vot.
„Unitatea noastră și mobilizarea colectivă sunt elementul cheie pentru a duce mai departe proiectul european. Trebuie să susținem electoratul să se prezinte în număr cât mai mare la vot. Suntem într-un moment relevant și important pentru că ne dorim ca viitorul UE să fie decis prin voința poporului și nu prin absența la vot. UE va arăta așa cum o modelăm noi. Nu trebuie să ne oprim la retorică, trebuie să avem inițiative, să fim printre oameni pentru a găsi soluții. Viitoarea Comisie Europeană și viitorul Parlament European vor avea șansa să facă istorie”, a spus acesta.