Întâlnire cu scântei în plin război politic. Klaus Iohannis și-a spălat toate rufele în atmosfera solemnă de la NATO

Întâlnire cu scântei în plin război politic. Klaus Iohannis și-a spălat toate rufele în atmosfera solemnă de la NATO

Ședința solemnă din Parlament dedicată aniversării a 15 ani de la aderarea României la NATO s-a transformat în bâlci. Invitat de onoare, președintele Klaus Iohannis nu a făcut rabat de la nicio expresie jignitoare la adresa guvernului și a coaliției afl ată la guvernare. Președintele a savurat aplauzele opoziției și a făcut pauze de discurs în care i-a răsplătit pe fanii lui cu zâmbete largi. Au fost și huiduieli timide din partea puterii, dar ele au fost acoperite de aplauzele puternice, semn că Opoziția s-a mobilizat mai bine pentru eveniment. Probabil presimțeau sau știau sigur că Iohannis va desfășura tot arsenalul împotriva PSD. Premierul Viorica Dăncilă a prezentat scuze pentru atmosfera suburbană a ședinței solemne.

Potrivit cutumei, președintele României este întâmpinat în Parlament de președinții celor două Camere. Potrivit obiceiului instaurat încă de la depunerea jurământului de către Klaus Iohannis, în decembrie 2014, în întâmpinarea lui ies liberalii. Ieri, au îndeplint rolul de amfitrioni senatoarea Alina Gorghiu, îmbrăcată în culoarea păcii, și deputatul Marilen Pirtea.

Tare ca nuca

Președintele Iohannis și-a făcut intrarea ca un guest-star, cu zâmbet larg și salutări de Oscar. A trecut pe lângă premierul Viorica Dăncilă și președintele PSD Liviu Dragnea ca pe lângă gard. Deși aceștia erau chiar lângă ușă i-a ignorat. În sală, a dat nas în nas cu președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu și nu a putut evita o strângere de mână. Apoi, s-a salutat sec cu foștii președinți Emil Constantinescu și Traian Băsescu. A mai socializat puțin cu cei care s-au dus să-i strângă mâna, dar nu s-a antrenat în discuții și nici nu a cedat din atitudinea de dur. Nici măcar în fața deputatei Raluca Turcan care, nealeasă să-i deschidă calea, s-a mulțumit să-i prezinte omagiile. Mult mai multă atenție i-a acordat Deliei Dinu, șefa Protocolului de la Cotroceni, care s-a aplecat asupra lui și i-a dat, probabil, ultimele detalii, așa cum face la fiecare eveniment. După ce consiliera a terminat instruirea, Iohannis a luat o gură de apă.

Ne puteți urmări și pe Google News

După ce s-au așezat la locurile lor, Liviu Dragnea a coborât de la prezidiu, s-a îndreptat spre locul președinților, dar l-a salutat doar pe Emil Constantinescu.

Atacuri în rafală

Show-ul făcut de președinte la ședința solemnă i-a făcut și pe parlamentarii USR să se alăture liberalilor, cu care, în ultima perioadă, au relații din ce în ce mai tensionate. Așa a fost posibil ca la meciul aplauze-huiduieli să câștige echipa opoziției.

Extazul a atins cote maxime când Iohannis a început să atace PSD. „Cu atât mai condamnabile sunt acţiunile actualei majorităţi PSD, care, prin asaltul - fără precedent în ultimii treizeci de ani - la adresa statului de drept, riscă să fragilizeze statutul ţării noastre în Alianţa Nord-Atlantică şi în UE. Modificarea legilor în folosul unor persoane, demagogia, atacurile la adresa stabilităţii economice şi financiare a României, creşterea inflaţiei şi devalorizarea monedei naţionale, arbitrariul şi lipsa de profesionalism - acestea sunt realele politici ale guvernării PSD. Nu întărirea democraţiei, nu consolidarea Justiţiei, nu responsabilitate şi predictibilitate în economie, nu infrastructura care să garanteze inclusiv siguranţa oamenilor, nu acestea sunt politicile PSD. Guvernarea PSD, care a devenit sinonimă cu incapacitatea administrativă şi cu diletantismul, vulnerabilizează România”, a declarat Iohannis de la tribuna Parlamentului. După care și-a luat partea leului. A spus că „PSD eşuează să se ridice la importanţa acestui moment strategic” și că alocarea a 2% din PIB pentru Armată s-a făcut la inițiativa lui.

În atmosfera de euforie a Opoziției și consternarea celorlalți, senatorul Șerban Nicolae a fost singurul care a avut o freacție: i-a bătut lui Iohannis obrazul.

Strategul aderării României la NATO, marele absent

Klaus Iohannis a coborât de la tribună cu un zâmbet de satisfacție.

Cum niciunul dintre ceilalți vorbitori nu aveau pregătită, în discursul scris, o replică la atacurile lui Iohannis, deoarece nu șiau imaginat că președintele va merge atât de departe, nici măcar nu l-au radiat de la nominalizare în debutul discursurilor. Singura care a a improvizat și i-a dat o replică, dar a și prezentat, ca prim-ministru, scuze pentru derapaje, a fost Viorica Dăncilă. „Azi am venit la o şedinţă solemnă dedicată aderării ţării noastre la NATO. Regret că acest eveniment important a fost transformat de către preşedintele României într-un eveniment de campanie electorală. Îmi cer scuze eu, primministrul României, tuturor celor care astăzi se așteptau la o ședință solemnă, un eveniment major”, a spus Dăncilă în finalul discursului.

Președintele Camerei Deputaților a remarcat că lipsește cel care a semnat aderarea la NATO. „Chiar dacă nu este în sală din cauza unei erori impardonabile a staff-ului celor două Camere, îl salut pe domnul prim-ministru Adrian Năstase în mandatul căruia România a fost acceptată în NATO”, a afirmat Liviu Dragnea. Adrian Năstase a scris ieri pe blog că toate partidele au contribuit la aderarea la NATO. Fostul premier a precizat că a primit invitația cu două ore înainte de ședința solemnă.

Pe timpul discursurilor celor trei, Iohannis a privit absent. Doar când a vorbit Viorica Dăncilă a luat câteva înghițituri de apă. La plecare a fost condus de Marilen Pirtea sub privirile admirative ale liberalilor.