Preşedintele PNL şi candidatul ACL la alegerile prezidenţiale de anul acesta, Klaus Iohannis, a recunoscut ieri seară, într-o emisiune la B1 TV, faptul că a votat în anul 2012 pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. La vremea aceea, Iohannis făcea parte din formaţiunea politică Forumul Democrat al Germanior (FDGR), iar partidul, prin singurul său reprezentant în Parlamentul României, Ovidiu Ganţ, a fost de acord în urmă cu doi ani cu suspendarea lui Traian Băsescu.
Dezvăluirea a fost făcută de Iohannis în momentul în care a fost întrebat dacă a ştiut de faptul că Ovidiu Ganţ a votat pentru suspendare, fiind chiar lăudat de premierul Victor Ponta pentru gestul său.
"Sigur, atunci am fost în contact foarte apropiat. Da, am fost de acord. (...) Toată acţiunea a fost la limita Constituţiei, dar nu trebuie să confundăm fondul problemei cu forma. Întreaga procedură a fost inutilă şi prost inspirată. Nu trebuia făcută. Nici suspendarea, nici referendumul. Nu avea nimeni de câştigat. USL a pregătit foarte prost, a informat foarte prost, au fost niste paşi prost pregătiţi. Fondul problemei a fost discutat în conducerea Forumului şi s-a hotarat ca domnul Ovidiu Ganţ să voteze pentru supendare. Am fost de acord. Da, noi am votat pentru suspendare", a declarat Klaus Iohannis la B1 TV, potrivit ziare.com.
Prezidenţiabilul ACL a mai declarat că, în vara anului 2012, a fost "independent politic", adică nu a fost "nici în USL, nici în partea pro-Băsescu, nici în partea guvernamentală".
Tot referitor la suspendarea preşedintelui Traian Băsescu din urmă cu doi ani, Iohannis a declarat, referindu-se la reactiile Germaniei, Statelor Unite, Comisie Europene, precum şi la condamnările care au venit din partea partenrilor României, că "dacă nu ar fi fost acţiuni constituţionale, CCR ar fi constatat acest lucru". Iohannis a pus îngrijorarea europenilor pe seama faptului că întreaga acţiune s-a petrecut cu viteză, precizând faptul că în anul 2012 s-a produs "intrarea într-o vrie", care a fost de neînţeles.
"Niciodată în altă parte nu s-a procedat în asemenea viteză, cu demiteri de preşedinti de cameră (...) Întreaga procedură a fost netransparentă", a adaugat preşedintele PNL..
Klaus Iohannis a evitat însă să răspundă direct dacă el personal a susţinut suspendarea preşedintelui din anul 2012, spunând că evenimentele din urmă cu doi ani "sunt lucruri care s-au întâmplat în contextul de atuncea".