Evenimentul Zilei > Actualitate > Klaus Iohannis a semnat joi. Este documentul care vizeaza toți șoferii
Klaus Iohannis a semnat joi. Este documentul care vizeaza toți șoferii

Klaus Iohannis a semnat joi. Este documentul care vizeaza toți șoferii

Șoferii nu vor mai fi obligați să transmită către inspectoratele de poliție actele care dovedesc faptul că și-au plătit amenzile.

Un act normativ care îi privește, în special pe șoferii sancționați cu amenzi pentru comportamentul în trafic a trecut de Parlament și urmează să fie publicat în Monitorul Oficial.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, o nouă lege de modificare şi completare a Legii nr. 203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale. Documentul prevede, între altele, că șoferii nu mai sunt obligați să transmită către Poliție, procesul verbal care dovedește că și-au achitat contravențiile.

Importanța acestui act normativ a fost subliniată de parlamentarul UDMR, Benedek Zacharie, inițiatorul legii. La dezbaterile din Camera Deputaţilor, for decizional în cazul acestei legi, deputatul UDMR a precizat că cetăţeanul nu va mai trebui să trimită acest proces verbal la Poliţie. El nu mai este obligat să demonstreze că şi-a plătit amenda, deoarece banii ajung în contul institușiilor publice.

„Cetăţeanul nu va mai trebui să trimită procesul verbal la Poliţie, să demonstreze că şi-a plătit amenda, fiind un cont unic şi primăriile nu o să mai fie grevate de plata amenzilor. Deci am ajutat şi cetăţeanul şi am ajutat şi primăriile”, a declarat deputatul UDMR, pe 3 noiembrie, în plenul Camerei Deputaţilor.

Ce mai prevede actul normativ

Actul normativ promulgat de președintele Klaus Iohannis prevede că elementele minime obligatorii de structură și de format pentru procesul-verbal de contravenţie vor fi prevăzute într-un alt act normativ care stabilește normele de aplicare pentru noua lege.

Legea stipulează şi că „prin derogare de la dispoziţiile art. 20 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, pe perioada aplicării sistemului pilot, dacă agentul constatator constată în acelaşi timp mai multe contravenţii săvârşite de aceeaşi persoană, pentru amenzile prevăzute la alin. (1) se încheie un proces-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii distinct de celelalte, având seria de evidenţă unică prevăzută la art. 2 lit. B)”.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.