Evenimentul Zilei > Politica > Klaus Iohannis a convocat noi consultări cu partidele. Când se vor vedea la Cotroceni
Klaus Iohannis a convocat noi consultări cu partidele. Când se vor vedea la Cotroceni

Klaus Iohannis a convocat noi consultări cu partidele. Când se vor vedea la Cotroceni

Aşa cum se ştie deja guvernul propus de Dacian Cioloș nu a primit votul de învestire în Parlament. În acest context președintele Iohannis a convocat partidele la o nouă rundă de consultări la Palatul Cotroceni.
Președintele Iohannis a convocat partidele pentru joi la ora 11, potrivit comunicatului de pe site-ul Administrației Prezidențiale.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a luat act de faptul că, în urma votului exprimat, Parlamentul nu a acordat încrederea Guvernului propus de domnul Dacian Cioloș. În consecință, în temeiul prevederilor art.85 alin 1 și ale art. 103 alin 1 din Constituția României, Președintele României convoacă consultări cu partidele și formațiunile politice reprezentate în Parlament în vederea desemnării unui nou candidat pentru funcția de Prim-ministru, în data de 21 octombrie a.c., începând cu ora 11.00”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Guvernul Cioloș a fost respins la votul din Parlament. Acesta a reușit să strângă 88 de voturi „pentru” din necesarul de 234 de voturi pentru învestitură.

„Din acest moment mingea se întoarce în terenul președintelui Klaus Iohannis”, a declarat Dacian Cioloș, după ce a fost respins în Parlament. Întrebat despre refacerea coaliției în jurul PNL, condus de Florin Cîțu, Cioloș a răspuns: „Cîțu e non-soluție”.

Programul consultărilor de la Cotroceni:

Conform anunţului Administraţiei Prezidenţiale, consultările vor avea loc după următorul program:

  • Ora 11,00 – Partidul Naţional Liberal (PNL);
  • Ora 11,30 – Partidul Social Democrat (PSD);
  • Ora 12,00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
  • Ora 12,30 – Uniunea Salvaţi România (USR);
  • Ora 13,00 – Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR);
  • Ora 13,30 – Minorităţile naţionale reprezentate în Parlament.

Reacţia lui Florin Cîţu după respingerea Guvernului Cioloş

Președintele PNL Florin Cîțu a lansat un mesaj, miercuri,  pe social media, imediat după respingerea Guvernului Cioloș în Parlament:

Votul de azi al Parlamentului a arătat că majoritatea parlamentară care a demis un guvern n-a reușit să și construiască unul. Majoritatea din 5 octombrie a avut ocazia să demonstreze că are o soluție pentru țară, dar ea a demonstrat că n-are niciuna.
Țara se află într-o situație pandemică foarte grea, cu un număr record de noi infectări și de decese. O astfel de situație reclamă responsabilitate și compromisuri pentru rezolvarea crizei politice.
România are nevoie urgentă de un guvern cu puteri depline, iar soluția este un nou guvern format în jurul Partidului Național Liberal. Asigurăm deja guvernarea interimară a țării, împreună cu partenerii de la UDMR, iar trecerea spre un guvern cu puteri depline, având în continuare PNL ca forță principală, se poate face foarte rapid și fără nicio perioadă de adaptare.
PNL își asumă deschiderea discuțiilor cu forțele politice parlamentare, cu excepția AUR, în vederea creării rapide a unei majorități și a unui guvern. Vom acționa cu maturitate și cu responsabilitate, fără vanități și fără orgolii, ținând cont de configurația politică a Parlamentului și căutând în mod insistent soluția care să scoată România din criză, a scris premierul Cîţu.
Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: