Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit sâmbătă seară cu românii de la New York. Evenimentul, organizat la sediul Consulatului din New York, a fost deschis de noul ambasador al României în SUA, George Maior. Șeful statului a venit însoțit de Carmen Iohannis, i-a salutat veseli pe cei peste 100 de români prezenți la reuniune și a stat de vorbă cu ei aproximativ o oră. Prima Doamnă, care a ales să poarte o rochie roșie, a primit flori și s-a fotografiat cu simpatizanții.
"Pentru mine și colegii mei este o deosebită onoare de a organiza și de a găzdui acest evenniment deosebit de important vizând întâlnirea cu românii, cu membri marcanți ai comunității românești din New York și ai diasporei de aici. Profit de această ocazie domnule Președinte, doamnă Carmen Iohannis pentru a vă ura bun venit în SUA și vă urmă cu toții succes în această importantă vizită pe care o efectuați. Pentru mine este de important faptul că în urma discuției pe care am avut-o cu dumneavoastră privind elementele de mandat ale ambasadorului de la Washington, aspectele privind comunitatea de românească de aici și diaspora au fost subliniate ca elemente deosebit de importante în contextul atât a relațiilor pe care le dezvoltăm cu această comunitate cât și contextul parteneriatului strategic bilateral la a cărui dezvoltare comunitatea românească din SUA poate avea o contribuție deosebit de importantă", a spus noul ambasador al României în SUA, George Maior, în deschiderea evenimentului.
"Este cunoscută preocuparea dumneavoastră pentru comunitățile de romîni din afara granițelor țării și acest lucru s-a tradus în multe gesturi și acțiuni semnificative. La nivelul Strategiei de Apărare a țării acest aspect este menționat în mod explicit ceea ce presupune multe responsabilități pentru multe instituții inclusiv pentru MAE și ambasade", a adăugat Maior.
Ambasadorul a subliniat apoi că la eveniment sunt prezenți membri marcanți ai comunității din New York, intelectuali, medici, ingineri, oameni de afaceri, reprezentanți ai Bisericii.
Îndemn pentru partenerii americani
Apoi, Klaus Iohannis a fost invitat la microfon. Șeful statului le-a spus românilor stabiliți peste ocean că întâlnirea, la fel ca și cele pe care le-a avut cu reprezentanții comunităților românești din Europa, îi arată că, indiferent de distanțe, apartenența la o națiune nu se pierde niciodată. "În mod particular voi, cei de aici, din Statele Unite ale Americii, sunteți și departe și aproape în același timp. Departe din rațiuni care nu țin de niciunul dintre noi, aproape prin atașamentul față de România și prin valori", a spus Iohannis.
"Voi, care îndrăgiți meleagurile natale și le cunoașteți potențialul, sunteți cei mai în măsură să-i îndemnați pe partenerii americani să descopere la rândul lor România, fie ca turiști, fie, de ce nu, ca investitori, știind că vor găsi în țară oameni creativi și performanți, dar și oportunități", le-a cerut șeful statului românilor stabiliți în America.
Klaus Iohannis a subliniat că statul român trebuie să aibă grijă de cetățenii săi oriunde s-ar afla ei, oferindu-le sprijin diplomatic, asistență, servicii consulare de calitate.
Votul prin corespondență
Ca la fiecare întâlnire cu românii din afara granițelor, șeful statului nu a uitat de problema cu care aceștia s-au confruntat la alegerile de anul trecut. "Votul prin corespondență este un proiect la care țin în mod special, nu din rațiuni politice, ci tocmai ca exemplu al unei relații corecte între stat și cetățean în garantarea unui drept fundamental, a dreptului la vot. Asigurarea cadrului legal și a condițiilor necesare pentru ca în 2016 românii din străinătate să poată vota, pentru prima dată, prin corespondență va fi o dovadă de maturizare a clasei politice românești", a spus Klaus Iohannis.
În final, șeful statului le-a spus celor prezenți că-i admiră pentru curajul lor. "Ați răzbit și v-ați făcut un loc aici, departe de casă. Contez așadar pe voi să fiți partenerii tuturor românilor dornici de transformare, care cred că este posibilă și în România o politică mai curată și o economie mai performantă, pe măsura talentului și potențialului nostru", a spus Iohannis.
Apoi, împreună cu soția sa a coborât printre invitați. Nu au lipsit fotografiile, autografele pe cărțile Președintelui: "Primul Pas" și "Pas cu Pas".