Kissinger: războiul comercial SUA-China se poate transforma în conflict militar

Kissinger: războiul comercial SUA-China se poate transforma în conflict militar

Acest conflict, a avertizat fostul șef al diplomației americane, va fi „mai rău” decât cel de-al doilea Război Mondial.

În vârstă de 96 de ani, Henry Kissinger este considerat artizanul apropierii istorice dintre cele două puteri, la începutul anilor 1970. În cadrul unei conferințe organizată de grupul media Bloomberg, Kissinger și-a exprimat îngrijorarea cu privire la confruntarea comercială dintre SUA și China, începută anul trecut și marcată prin decizii reciproce de creștere a tarifelor vamale.

O confruntare comercială cu ramificații mondiale. „Dacă lăsăm acest conflict să se deterioreze, rezultatul s-ar putea dovedi mai rău decât ceea ce s-a întâmplat în Europa” în secolul XX, s-a alarmat Henry Kissinger, citat de AFP. Primul Război Mondial a izbucnit ca urmare a unei crize relativ minore (…) in timp ce, în zilele noastre, armele sunt cu mult mai puternice”, a spus Kissinger.

Ne călcăm pe picioare peste tot

În afara diferendului comercial, China și SUA sunt opuse și pe plan strategic, în special în chestiunea Taiwanului și a apelor Mării Chinei de Sud, ambele revendicate de Beijing.

Ne puteți urmări și pe Google News

„China este o putere economică majoră. SUA la fel. Este deci inevitabil să ne ciocnim, să ne călcăm pe picioare cam pe toată suprafața globului”, a spus celebrul diplomat american.

La aproape 50 de ani de la prima sa misiune secretă în China, Henry Kisinger este încă primit cu toate onorurile în timpul frecventelor sale vizite în această țară, anul trecut fiind primit și de președintele chinez Xi Jinping.

China: să facem totul...

Ieri, purtătorul de cuvânt al ministerului chinez al Comerțului, Gao Feng, a dat asigurări de guvernul chinez este pregătit să facă „tot posibilul” pentru a ajunge la un acord preliminar în războiul comercial cu SUA, pentru a răspunde „preocupărilor fundamentale ale celeilalte părți”.

După mai bine de un an de escaladă, China și SUA au convenit, luna trecută, să ajungă la un acord preliminar potrivit căruia Washington-ul va renunța la noi sancțiuni comerciale în timp ce Beijing-ul va cumpăra masiv produse agricole de la unchiul Sam.

Însă discuțiile par să patineze iar președintele Donald Trump i-a acuzat, miercuri, pe chinezi că „nu își fac partea lor de treabă” pentru a se ajunge la un compromis.

Trump intenționa inițial să semneze acordul wekendul trecut cu omologul său chinez Xi Jinping, în marja unui summit Asia-Pacific în Chile, dar întâlnirea a fost anulată din cauza tulburărilor politice din această țară

Trump amenință iar

Trump a promis, marți, o nouă creștere a tarifelor vamale vizând produse chinezești, dacă nu se ajunge la un acord cu Beijing-ul. „Dacă nu ajungem la un acord cu China, pur și simplu măresc tarifele și mai mult”, a avertizat el.

În lipsa unui acord comercial, Statele Unite intenționează să ridice tarifele vamale la produsele electronice chinezești, inclusiv la telefoanele mobile.

Ieri, la Beijing, președintele Băncii Mondiale, David Malpass, a pledat pentru noi reforme din partea Chinei, estimate ca „vitale” pentru economia sa. Beijingul trebuie să „reducă subvențiile pentru întreprinderile publice” și să „înlăture barierele concurenței”, a declarat Malpass.

David Malpass, considerat un „șoim” al administrației americane, a fost numit în funcție în primăvara trecută de către Donald Trump. SUA desemnează în mod tradițional șeful acestei organizației cu sediul la Washington.