Evenimentul Zilei > EVZ Special > Kim pregătește petarde sub brad. Coreea de Sud și SUA, în alertă
Kim pregătește petarde sub brad. Coreea de Sud și SUA, în alertă

Kim pregătește petarde sub brad. Coreea de Sud și SUA, în alertă

Coreea de Nord se concentrează pe probleme economice și naționale majore, înainte de un rar congres al Partidului Muncitorilor, programat pentru luna viitoare, dar, în această perioadă, ar putea recurge la provocări în orice moment, afirmă șefii armatei sud-coreene.

Această evaluare a fost stabilită la o reuniune bianuală a comandanților armatei Coreei de Sud, prezidată de ministrul sud-coreean al Apărării, Suh Wook. La întâlnire, care a avut loc online și offline din cauza pandemiei Covid-19, au participat zeci de ofițeri militari de rang înalt și oficiali din diferite agenții guvernamentale.

Coreea de Nord se concentrează pe unitatea internă și pe stabilizarea vieții de zi cu zi a oamenilor , pe fondul dificultăților economice, făcând totodată eforturi pentru a se pregăti pentru Congresul al 8-lea al partidului”, a spus Suh.

Ministrul sud-coreean s-a referit la o reuniune-cheie a Partidului Muncitorilor din Nord, programată în luna ianuarie, în care țara comunistă ar putea dezvălui o nouă strategie națională pentru a face față unei serii de provocări, cum ar fi noua pandemie de coronavirus și sancțiunile internaționale prelungite din cauza programelor nuclear și balistic ale Phenianului.

Kim Jong-un „continuă să își consolideze capacitățile militare, așa cum s-a demonstrat în timpul paradei militare din 10 octombrie, în care au fost dezvăluite noi arme, inclusiv o rachetă balistică intercontinentală (ICBM)” , a spus Suh Wook, citat de agenția Yonhap.

Comandanții care au participat la reuniune au împărtășit evaluarea conform căreia Coreea de Nord este „gata să provoace în orice moment”, chiar dacă încearcă să gestioneze situația în ceea ce privește relațiile sale cu Coreea de Sud și cu SUA, Sudul fiind nevoit să consolideze măsurile de alertă.

„Trebuie să stabilim o poziție de pregătire militară pentru a face față amenințărilor din toate direcțiile pentru a asigura o pace durabilă în peninsula coreeană”, a spus șeful apărării sud-coreene.

Ministerul sud-coreean al Apărării s-a angajat, de asemenea, să „intensifice eforturile pentru transferul controlului operațional (OPCON) în timp de război, consolidând alianța puternică cu Statele Unite”.

Cele două țări lucrează pentru transferul OPCON al soldaților sud-coreeni de la Washington la Seul. Nu a fost stabilit un termen specific, dar guvernul președintelui Moon Jae speră să îl facă înainte ca mandatul său să se încheie, în mai 2022.

„Vom folosi peste 300 de miliarde de woni (274,45 miliarde de dolari) în următorii cinci ani pentru a asigura capacitățile necesare pentru a satisfice  condițiile transferului”, a declarat ministerul Apărării într-un comunicat.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.