Kim nu renunță la propriul arsenal nuclear. Ce trebuie să facă SUA

Kim nu renunță la propriul arsenal nuclear. Ce trebuie să facă SUA

Negocierile noii administrații de la Washington ar trebui să se concentreze pe moderarea arsenalului nuclear al Nordului și transformarea regimului de la Phenian într-o țară normală, mai puțin predispusă la provocări.

Coreea de Sud, cheia normalizării Nordului

Perry a subliniat, de asemenea, importanța rolului Coreei de Sud în a ajuta Coreea de Nord să-și normalizeze relațiile.

„Ar trebui să ne intensificăm eforturile pentru a face din Coreea de Nord o națiune mai normală. Acest lucru le va permite să se îmbunătățească din punct de vedere economic. Cred că cheia acestei dezvoltări este mai presus de toate Coreea de Sud ”, a spus el.

William Perry, care a ocupat funcția de secretar al Apărării sub administrația președintelui Bill Clinton din 1994 până în 1997, este cunoscut pentru propunerea sa din 1999 de rezoluție în trei pași cu privire la armele de distrugere în masă ale Coreei de Nord, cunoscută sub numele de „procesul Perry”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Propunerea solicita înghețarea programelor nucleare și de rachete balistice  ale Coreei de Nord și normalizarea relațiilor dintre Phenian și Washington.

Dar înțelegerea dintre președintele Clinton și liderul nord-coreean Kim Jong-il s-a prăbușit când administrația George W. Bush a preluat funcția în 2001.

În opinia lui Perry negocierile din 1999 cu Phenianul nu pot fi „repetate astăzi în circumstanțe diferite”.

„Un lucru este să convingi guvernul nord-coreean să renunțe la ambițiile sale nucleare dacă nu a dezvoltat, construit și testat niciodată arme nucleare, iar altceva este să-i faci să accepte să renunțe la un arsenal nuclear pe care îl au și cu care sunt foarte mulțumiți”.