Evenimentul Zilei > International > Kim Jong-un testează rachete capabile să prefacă în scrum Coreea de Sud și Japonia. Tensiunile au atins apogeul în Peninsula Coreeană
Kim Jong-un testează rachete capabile să prefacă în scrum Coreea de Sud și Japonia. Tensiunile au atins apogeul în Peninsula Coreeană

Kim Jong-un testează rachete capabile să prefacă în scrum Coreea de Sud și Japonia. Tensiunile au atins apogeul în Peninsula Coreeană

Coreea de Nord a lansat miercuri două rachete balistice în mare, anunță armata sud-coreeană.

Lansările au avut loc la numai două zile după ce Phenianul a afirmat că a testat noi rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune.

Coreea de Vord anunță că e vorba de o „armă strategică de mare semnificație”

Statul major al Coreee de Sud susține că regimul comunist de la Phenian a lansat cel puțin două rachete balistice din centrul țării spre Marea de Est, cunoscută și sub numele de Marea Japoniei. Potrivit informațiilor furnizate de experții de la Seoul, rachetele au parcurs aproximativ 800 de kilometri înainte de a cădea în mare.
La rândul ei, Coreea de Nord susține că racheta testată e o „armă strategică de mare semnificație”, un termen folosit pentru a indica faptul că are capacitatea de a transporta focoase nucleare, potrivit experților.

Rezoluțiile ONU interzic Coreeei de Nord, țară care are capacități nucleare, de la orice teste de rachete balistice.

Coreea de Sud răspunde cu rachete lansate de pe submarin

Replica Seoulului la demonstrația de forță a lui Kim Jong-un nu a întîrziat. Câteva ore mai târziu, Coreea de Sud a declarat că a lansat cu succes, pentru prima oară, o rachetă balistică construită în țară de pe un submarin.

Deși Coreea de Sud nu are arme nucleare, a reușit să dezvolte o rachetă balistică care poate fi lansată de pe submarine (SLBM). Aceste rachete sunt mai dificil de detectat și eliminat decât cele lansate de pe platformele de lansare mobile sau din silozurile fixe de pe uscat.

Potrivit biroului președintelui sud-coreean Moon Jae In, racheta și-a atins ținta,.
Un purtător de cuvânt al prezidenției sud coreene a declarat că „performanța îmbunătățită a rachetelor noastre poate fi un factor de descurajare pentru provocările Coreei de Nord”, notează warisboring.com.

Cât de gravă e situația?

Deși rachetele nord-coreene sunt lente chiar și potrivit standardelor care li se aplică rachetelor de croazieră, pericolul pe care îl reprezintă pentru Coreea de Sud și Japonia este imens.

„Rachetele de croazieră sunt aproape ca niște avioane mici – pot fi foarte precise”, susține Melissa Hanham de la Centrul pentru Securitate Internațională și Cooperare al Universității Stanford. „Pot zbura la mică înălțime în văi unde radarele nu le-ar putea detecta cu ușurință. Astfel de rachete sunt dificil de monitorizat pentru Coreea de Sud și Japonia „.

Un alt motiv de teamă vine din faptul că nord coreenii încearcă să găseascî soluții pentru a lansa rachetele de croazieră de pe submarine sau nave, ceea ce le-ar face și mai greu de detectat de sistemele de apărare din Japonia și Coreea de Sud, scrie AP.

 

 

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: