Kelly Adams-Smith va fi noul ambasador al Statelor Unite în Republica Moldova, un diplomat de carieră care a ocupat anterior diverse poziții importante în domeniul securității naționale și al politicii externe. Nominalizarea a fost făcută de președintele Joe Biden, pe 14 martie.
Kelly Adams-Smith a lucrat în trecut în biroul vicepreședintelui SUA, Kamala Harris, precum și în ambasadele SUA din Republica Cehă, Marea Britanie și alte țări. De asemenea, a deținut funcția de adjunct al secretarului executiv al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă.
Anterior, a fost recunoscută pentru munca sa în Bulgaria, Estonia și Rusia și a fost profesor la Colegiul Național de Război. Adams-Smith deține diplome de licență și masterat de la Universitatea Americană din Washington și de la Universitatea Harvard. În prezent, Kelly Adams-Smith este adjunct al Misiunii SUA în Uniunea Europeană. Este originară din New Jersey și vorbește limba rusă, bulgară, estonă, inclusiv cehă.
Kelly Adams-Smith îl înlocuiește pe Kent D. Logsdon
Actualul ambasador al SUA în Republica Moldova este Kent D. Logsdon, care se află la la final de mandat. Joi, 15 martie, Kent D. Logsdon, a mers într-o vizită la Comrat, unde s-a întâlnit cu administrația Universității de Stat și s-a alăturat asistentului Fulbright de predare a limbii engleze, Tigray Demurjian, în cadrul unui club de conversație în limba engleză unde a vorbit despre sistemul de învățământ din SUA.
La Colegiul Tehnic Agricol din Svetlîi, Guvernul SUA, prin intermediul USAID, susține transformarea digitală a agriculturii, iar ambasadorul Logsdon s-a întâlnit cu tinerii care învață să utilizeze platforme online pentru gestionarea gospodăriilor agricole și să opereze drone și alte echipamente moderne. ”A fost minunat să revenim în Găgăuzia!”, a transmis ambasadorul Kent D. Logsdon.
Despre integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, Kent D. Logsdon spunea: „Guvernul SUA susține în totalitate aspirațiile Moldovei de a deveni membră a Uniunii Europene și de a rămâne o parte a lumii occidentale, așa cum spune adesea doamna președintă - o parte a lumii libere.
Vom face tot posibilul prin programele noastre de asistență ca să găsim modalități de a sprijini aspirațiile Moldovei și efortul depus pentru alinierea cu politicile UE și munca ce se desfășoară în prezent. Noi nu suntem membri ai UE, deci nu avem drept de vot, dar vă puteți baza pe sprijinul nostru. Vom continua să susținem acest lucru cu colegii noștri din Bruxelles și, în parte, în fiecare Capitală, sprijinind ceea ce credem că este locul potrivit pentru Moldova, ca parte a UE”.