Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat, marţi, înainte de audierea în Comisia de cultură a Senatului, că UDMR încă nu a transmis premierului o nominalizare pentru portofoliul Culturii şi nu o va face nici săptămâna aceasta şi nici în prima săptămână din septembrie.
”Nu avem încă o nominalizare făcută, aşa că lucrurile sunt aşa cum le cunoaşteţi. Vom aveam, dar deocamdată nu am făcut o nominalizare premierului”, a spus Kelemen Hunor.
El a precizat că UDMR nu va face o nominalizare nici săptămâna aceasta şi nici săptămâna viitoare.
”Nici săptămâna aceasta şi nici prima săptămână din septembrie. Nu vreau să dau termene”, a precizat vicepremierul Kelemen Hunor, ministru al Culturii.
”Funcţionează Ministerul Culturii, eu sunt la serviciu, nu avem nicio problemă”, a spus Kelemen Hunor şi în şedinţa Comisiei de cultură, la cererea senatorului PSD Gabriela Firea, care l-a întrebat când va face UDMR această propunere.
Senatorul Gabriela Firea l-a întrebat pe Kelemen Hunor cum vede profilul acestui candidat la portofoliul de ministru al Culturii, Kelemen precizând că acesta trebuie să ştie cum funcţionează ministerul, din punct de vedere administrativ.
”Nu aş opta neapărat pentru un om de cultură sau pentru un manager (...) Dacă un om înţelege fenomenul cultural, instituţiile de cultură şi cum funcţionează şi are o gândire deschisă şi este capabil de a dialoga, va putea să fie ministru. Eu nu spun că trebuie să fie neapărat scriitor”, a comentat Kelemen Hunor.
Gabriela Firea i-a cerut să dea câteva nume de personalităţi, Kelemen Hunor refuzând să facă vreo nominalizare. ”Mai avem nevoie de timp”, a adăugat el.
UDMR va face propunerea pentru Ministerul Culturii "în zilele următoare", pentru că mulţi lideri ai Uniunii au fost plecaţi, declara Laszlo Borbely, săptămâna trecută, el precizând că au fost motive subiective atunci când preşedintele ţării a respins candidatura Rozaliei Biro pentru acest post.
Surse oficiale declarau recent pentru agenţia MEDIAFAX că premierul Victor Ponta nu a primit încă o propunere din partea UDMR pentru postul de ministru al Culturii, astfel că atribuţiile de ministru sunt exercitate deocamdată tot de către liderul Uniunii, Kelemen Hunor.
În urmă cu trei săptămâni, preşedintele Traian Băsescu a anunţat că a respins propunerea ca senatorul UDMR Rozalia Biro să ocupe portofoliul Culturii, cu menţiunea că este o propunere necorespunzătoare funcţiei. "Oricând în timpul mandatului meu, primul-ministru o va propune pentru Ministerul Dezvoltării Regionale sau pentru Ministerul Transporturilor, adică ministere care sunt legate de experienţa în administraţie, vă asigur că nu voi ezita s-o numesc pe doamna Rozalia Biro într-o astfel de funcţie. Dar nu la Ministerul Culturii, unde cunoaşterea limbii române consider că este un lucru esenţial. Cunoaşterea deplină a limbii române", spunea Băsescu.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, declara atunci pentru MEDIAFAX că decizia preşedintelui Traian Băsescu de a respinge nominalizarea Rozaliei Biro pentru Ministerul Culturii este una politică, dar că Uniunea va face o altă propunere "într-un timp relativ scurt".
În 2010, cunoaşterea deficitară a limbii române a transformat-o pe Rozalia Biro în victima unei farse radiofonice. Sunată în timpul unei emisiuni radio de către un realizator care s-a recomandat a fi jurnalist la un post de televiziune ce intenţionează să facă o emisiune în Oradea "despre copiii bipezi", Biro, care răspundea de problemele sociale ale municipalităţii, a confundat bipezii cu cerşetorii şi a acceptat să participe la emisiune.
Ea l-a asigurat însă pe realizator că "majoritatea copiilor bipezi din Oradea provin din alte localităţi" şi că pe străzile din municipiu abia dacă pot fi găsiţi "câţiva", pentru că Poliţia Comunitară i-a ridicat pe aproape toţi ceilalţi. Mai mult, Rozalia Biro, mamă a doi copii, a spus că nu are "niciun biped în familie".
Kelemen Hunor anunţa, în această vară, că la 1 august se va retrage din postul de ministru al Culturii şi de vicepremier. Decizia de a demisiona din Guvern a fost luată în Consiliul Permanent al UDMR, care a fost convocat în contextul în care Executivul s-a alăturat Comisiei Europene într-un proces privind o iniţiativă cetăţenească susţinută de UDMR.
Kelemen Hunor anunţa totuşi că a ajuns la un compromis cu premierul Victor Ponta, astfel ca iniţiativa cetăţenească privind minorităţile să fie dezbătută în comisiile parlamentare, în toamnă, iar până la finalizarea dezbaterilor România să nu trimită noi documente la CJUE. În acelaşi timp, însă, Kelemen Hunor va fi candidatul UDMR la alegerile prezidenţiale din acest an.