Kelemen Hunor, interzis în Ucraina până în octombrie 2020

Șeful UDMR, Kelemen Hunor (foto), nu a fost lăsat, sâmbătă, să intre în Ucraina, unde intenționa să participe la o întrunire a minorității maghiare din această țară.

Deputatul s-a plâns, pe Facebook, că a primit interdicție până în octombrie 2020, în timp ce Ambasada Ucrainei la București a dezvăluit că, în realitate, problema nu-i deloc una nouă: lui Hunor i s-a interzis intrarea în Ucraina încă din 3 noiembrie 2017. De notat că motivele interdicției nu sunt încă oficiale.

Supărarea șefului UDMR

„Am vrut să ajung în Ujhorod, unde prietenii noştri sărbătoresc cea de a 30-a aniversare de la înfiinţarea Uniunii Culturale Maghiare din Ucraina Subcarpatică. (...) Însă accesul mi-a fost refuzat fără nicio explicație clară. Mi-au comunicat doar, pur și simplu, că nu pot intra în țară (...) Bineînţeles, am informat ministrul român de Externe despre incident și mă voi adresa Ambasadei Ucrainei la București și voi cere o explicație pentru ceea ce s-a întâmplat”, s-a plâns Kelemen Hunor. Șeful UDMR a susținut că ar fi dorit să le vorbească participanţilor la eveniment despre drumul comun pe care comunităţile naţionale maghiare din Bazinul Carpatic l-au parcurs de la căderea dictaturilor comuniste şi despre provocările cu care se confruntă.

Ambasada are altă optică

Kelemen Hunor a fost contrazis de Ambasada Ucrainei la București. „Am aflat acum câteva ore aici pe Facebook că președintele Uniunii Democrate Maghiare din România, domnul Kelemen Hunor, n-a fost lăsat azi dimineață (sâmbătă – n. red.) să intre pe teritoriul Ucrainei. În aceasta situație neplăcută, dar absolut firească aș dori să fac câteva precizări: Domnului Kelemen Hunor i-a fost interzisă intrarea pe teritoriul Ucrainei încă din 03.11.2017. De atunci domnia sa a mai încercat să intre în Ucraina folosind pașaportul ungar și a fost refuzat, drept dovada că i-a fost bine cunoscută decizia autorităților ucrainene. 2. Și de data aceasta conform legislației în vigoare a Ucrainei domnului Kelemen Hunor i-a fost înmânată decizia autorităților de frontieră privind interzicerea intrării pe teritoriul statului ucrainean pe care a și semnat-o. E adevărat că decizia nu conține motive, dar o astfel de practică e comună pentru toate statele europene”, a scris ambasadorul pe pagina sa de Facebook.