Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, susține că România şi Ungaria nu ar trebui să se certe pe tema refugiaţilor, deoarece, numărul mare de imigranţi reprezintă o provocare pentru toate statele Uniunii Europene.
"Este o provocare comună, şi pentru noi, şi pentru statul maghiar, şi pentru toate celelalte state din Uniunea Europeană. De aceea, eu nu am o explicaţie raţională de ce să ne certăm cu ungurii pe tema refugiaţilor, a imigranţilor. Este o temă care ne-a luat prin surprindere pe toţi. În momentul când un stat vecin se confruntă cu o astfel de problemă, eu cred că e nevoie de mai multă empatie şi solidaritate. Într-adevăr, în Ungaria au intrat, în doar câteva săptămâni, zeci de mii de refugiaţi, marea majoritate, în mod ilegal. România, Slavă Domnului, nu s-a confruntat cu un astfel de val, dar dacă s-ar întâmpla, îmi pun şi eu întrebarea: cât de bine suntem pregătiţi şi cum am reuşi să gestionăm o astfel de problemă", a declarat Kelemen Hunor, citat de Agerpres.
Potrivit preşedintelui UDMR, Ungaria, la fel ca şi România, are obligaţia de a proteja graniţa externă a Uniunii Europene, iar un stat care nu are posibilitatea şi capacitatea de a-şi apăra graniţa nu se mai poate numi un stat puternic. Potrivit lui Kelemen Hunor, Ungaria a găsit această modalitate, de a ridica garduri, pentru protejarea propriei graniţe şi, în acelaşi timp, pentru a proteja graniţa externă a Uniunii Europene, care este cea dintre Ungaria şi Serbia.
"Nu este o modalitate foarte bună, nu poate să rămână pe termen lung, dar este una pe termen scurt, care opreşte intrarea ilegală într-un stat. Gardul, în momentul în care va fi construit spre România nu va despărţi ţara noastră de Ungaria, chiar dacă gardurile, în memoria noastră colectivă, au avut o conotaţie negativă, simbolic vorbind, şi ne-a despărţit în perioada comunistă. Niciun cetăţean european nu va fi afectat de acest gard. Într-o anumită măsură, acest gard ne va ajuta, deoarece va opri intrarea ilegală şi în România, iar ruta refugiaţilor va fi spre Croaţia, pentru că ei caută ruta cea mai scurtă către vest, către Europa Occidentală", a precizat Kelemen Hunor.
În ceea ce priveşte cotele obligatorii, Kelemen Hunor spune că nu pot fi puse în aplicare, deoarece, nici nu se poate vorbi de aşa ceva, atâta timp cât nimeni nu vrea să vină în România. În plus, imigranţii, o dată ajunşi aici şi primind statutul de refugiat, din a doua zi au libertatea de a circula în Uniunea Europeană.