Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, într-o conferinţă de presă că pentru România nu ar fi o soluţie să meargă spre dezintegrarea Uniunii Europene şi să se descurce pe cont propriu.
„Propunerea UDMR ar fi o colaborare mult mai strânsă cu Uniunea Europeană, dar trebuie să înţelegem de ce s-a ajuns aici, care sunt nemulţumirile cetăţenilor şi de acolo trebuie să plecăm când reformulăm ceea ce trebuie să facă UE, cum trebuie să arate deciziile. Problema suveranităţii trebuie discutată, care sunt deciziile care trebuie cedate, care sunt deciziile care trebuie readuse la nivelul parlamentelor şi guvernelor naţionale (...). Poate pe termen scurt, foarte scurt, s-ar putea să fie interesant un drum singular pentru statele din UE, dar pe termen mediu, pe termen lung nu vor reuşi, degeaba avem impresia că tot ce înseamnă know-how şi ştiinţă se concentrează pe continent, inclusiv o mare parte din capital, acest lucru dispare foarte repede, acest lucru poate fi depăşit foarte repede, de aceea eu cred într-o integrare mai profundă, dar suveranitatea şi deciziile care sunt luate la nivelul Uniunii Europene trebuie rediscutate, categoric. Şi sunt câteva aspecte, inclusiv cele militare, de apărare, de securitate, care trebuie discutate foarte, foarte serios şi sunt alte aspecte şi decizii care poate trebuie readuse la nivel naţional”, a spus Kelemen Hunor, întrebat cu privire la decizia luată, joi, de Grupul de la Vişegrad, referitor al viitorul Uniunii Europene, citat de Agerpres.
El a adăugat că „noi suntem pregătiţi să intrăm în Schengen de ani de zile, dar tot timpul nu se poate, tot timpul există un pretext, MCV sau alte chestiuni. Toată lumea acceptă că din punct de vedere tehnic suntem pregătiţi, acestea erau criteriile, erau criterii tehnice, nu erau alte criterii. Criteriile politice erau până când am intrat în Uniunea Europeană, deci multe aspecte trebuie discutate. Şi noi avem o problemă: nu reuşim să cheltuim nici măcar fondurile care sunt la dispoziţia României, deci în acest moment avem şi discuţii de altă natură. Dar nu cred că pentru România ar fi o soluţie de a merge spre dezintegrarea Uniunii Europene şi de a se descurca pe cont propriu”.
„Nu e contra cronometru când e vorba despre Uniunea Europeană, mai este timp, fiindcă deciziile nu se vor lua în 25 martie (la summitul de la Roma, n.r.), dar nu e mult timp. Nu trebuie să acceptăm ca, fără o dezbatere, cineva să ştie care sunt interesele României şi poate să spună la un moment dat şi noi trebuie să acceptăm, indiferent dacă acel cineva e preşedintele, primul ministru, ministrul de externe. Sunt foarte multe elemente care în această perioadă trebuie discutate, dezbătute”, a precizat Kelemen Hunor.