Kazahastan, independența mai presus de toate

Kazahastan, independența mai presus de toate

Conform datelor istorice, fiecare generație a avut propriile provocări. Strămoșii noștri au supraviețuit „Aktaban shybyryndy”, „Algakul sulamany”, au trecut prin foamete cumplită, represiune și război mondial.

În perioada totalitarismului, aproape că ne-am pierdut tradițiile, limba și religia.

Datorită Independenței, am reușit să ne reînventăm și să ne consolidăm valorile. Dar dacă vrem să supraviețuim ca națiune și stat, generațiile prezente și viitoare trebuie să fie pregătite pentru noi provocări.

Pandemia actuală și criza ulterioară au arătat clar că întreaga lume se confruntă astăzi cu provocări fără precedent. Pe lângă amenințările economice, sociale, de mediu, biologice și de altă natură, diferiți „viruși ideologici” sunt răspândiți pe scară largă. Într-o eră de globalizare rapidă, este din ce în ce mai dificil să recunoaștem impactul negativ.

Cu alte cuvinte, mulți sunt imperceptibil prinși în capcana iluziilor periculoase, pierzându-și verticalitatea. Prin urmare, rămânând parte a comunității mondiale, trebuie să fim deosebit de atenți la rădăcinile noastre. Nu ne putem îndepărta de cultura noastră originală și de tradițiile unice care alcătuiesc identitatea noastră națională. Doar protejând-o și întărind-o vom putea să ne conservăm în haosul civilizațional.

Ne puteți urmări și pe Google News

Lecțiile istoriei

Astăzi, contemporanii Independenței au împlinit 30 de ani. S-au născut și au crescut într-o țară suverană, au o minte deschisă, o perspectivă și un stil de viață complet diferite. Pentru ei, Independența este o axiomă. Acesta este un fenomen normal, care mărturisește despre înrădăcinarea conceptului de suveranitate în mintea tinerilor. Cu toate acestea, pentru ca înțelegerea valorii Independenței să fie întotdeauna întipărită în memoria generațiilor mai tinere, trebuie să se știe cu ce preț am obținut-o.

Am dobândit libertatea datorită luptei eroice a strămoșilor noștri. Ei au trecut prin multe dificultăți și încercări. De aceea, este important să păstrăm aceste pagini de istorie în memoria poporului.

La vremea sa, programul „Madeni Mura” a deschis calea pentru regândirea istoriei naționale. Știința istoriei autentice s-a dezvoltat dinamic, au fost efectuate numeroase studii. A fost introdusă în circulația științifică o serie semnificativă de surse istorice și artefacte arheologice necunoscute anterior. Noile descoperiri au arătat întregii lumi că istoria noastră are rădăcini adânci în negura vremurilor. Inițiativele fundamentale ale Liderului națiunii au contribuit enorm la reînvierea conștiinței istorice a poporului nostru. A fost publicat un număr mare de cărți ca parte a programului. Dar rezultatele acestei activități colosale sunt cunoscute publicului larg?

Oare aceste lucrări nu au devenit doar proprietate a institutelor de cercetare și a centrelor științifice?

Rezultatele unor astfel de cercetări fundamentale ar trebui studiate și utilizate nu numai de către specialiști de profil. Este necesar ca aceste cunoștințe unice să fie ușor de înțeles și accesibile unui public larg. La urma urmei, o conștiință istorică profundă nu este apanajul istoricilor profesioniști, ci a întregului popor, în special a tinerilor.

În același timp, este important să nu vă amăgiți numai cu expoziții grandioase și alte proiecte răsunătoare, trebuie pus accent pe pregătirea unor lucrări simple și ușor de perceput pentru copii și tineri. Să luăm documentarele și filmele de lung metraj, de exemplu. Da, au fost filmate pelicule precum „Sabia de diamant”, „Zhau Zhurek Myk Bala”, „Tomiris”, „Keiki Batyr”, „Tar Zaman”. Dar acest lucru nu este suficient.

Rog agențiile guvernamentale responsabile și canalele TV naționale să trimită negreșit o anumită parte a comenzilor de stat pentru crearea de opere pe teme istorice. Desigur, este important să se rezolve problema finanțării. Dar, de exemplu, frații noștri kârgâzi prin filmul „Kurmanzhan Datka” au arătat clar că este posibil să faci un produs de înaltă calitate fără a cheltui mulți bani.

Astăzi în industria cinematografică mondială sunt cerute scenarii pe teme istorice. S-au filmat o mulțime de filme despre evenimente semnificative din istoria Americii și Europei. Astăzi Netflix, HBO și alte companii mondiale de film își îndreaptă atenția spre Asia.

Istoria noastră este, de asemenea, bogată în subiecte unice care pot sta la baza filmelor de mare anvergură.

De exemplu, era Hoardei de Aur, care a fost unul dintre cele mai puternice imperii ale timpului său - nu este acesta un scenariu gata făcut?! Aceste probleme ar trebui să fie în centrul atenției speciale a profesioniști lor din industria cinematografică.

Ideea statalității și slujirea Patriei ar trebui să se reflecte în toate operele istorice, atât documentare, cât și de ficțiune. Un exemplu în acest sens îl reprezintă activitățile reprezentanților proeminenți ai mișcării Alash. La începutul secolului trecut, ei au adus o contribuție uriașă la avansarea ideii de independență, devenind victime pe calea spre libertate.

În cadrul aniversării Independenței, ar trebui să remarcăm în special rolul unor astfel de personalități remarcabile, să le vorbim tinerilor noștri și lumii întregi despre moștenirea lor bogată.

De asemenea, este important să fie susținută și apreciată în mod adecvat munca savanților și scriitorilor care lucrează la această temă. Este necesar să se studieze în mod consecvent bogata moștenire a liderilor mișcării Alash.

S-au scurs deja 100 de ani de la evenimentele dramatice legate de foamea din 1921-1922 în urma cărora au fost răpuși milioane de oameni sau au fost forțați să fugă pentru a supraviețui. Dacă această teribilă tragedie nu s-ar fi întâmplat, populația noastră ar fi fost cu mult mai numeroasă decât este acum.

Aceste pagini ale istoriei noastre sunt încă niște goluri care nu au fost studiate în totalitate.

Chiar și oamenii de știință nu au ajuns la un consens cu privire la numărul real de victime. Diverse interpretări ale surselor și cauzelor foametei în masă sunt înșelătoare pentru societate. Documentele istorice relevante și datele disponibile ar trebui examinate și analizate în detaliu.

Este necesar ca specialiștii calificați să se angajeze sistematic în astfel de cercetări, pe baza cărora statul ar putea face o evaluare obiectivă a acestei tragedii. Este necesar să abordăm această problemă complexă cu atenție și responsabilitate. În general, o astfel de lucrare trebuie efectuată dintr-o poziție științifică verificată, fără lozinci și populism.

Anul acesta se împlinesc 35 de ani de la celebrele evenimente din decembrie. În 1986, fiii și fiicele poporului kazah, fără teamă de mânia regimului sovietic, au ieșit în stradă pentru a apăra onoarea națiunii. Este simbolic că exact cinci ani mai târziu a fost proclamată Independența noastră. Trebuie să apreciem și să popularizăm în orice mod posibil curajul și acțiunile glorioase ale eroilor din Zheltoksan.

Kazahstan - Epoci și repere istorice - continuare în pagina următoare