Evenimentul Zilei > Actualitate > Kasparov anunţă matul pentru Putin. Previziunea legendarului şahist
Kasparov anunţă matul pentru Putin. Previziunea legendarului şahist

Kasparov anunţă matul pentru Putin. Previziunea legendarului şahist

Legendarul Garry Kasparov este împotriva lui Putin. Marele maestru al șahului nu îl consider pe Vladimir Putin un președinte, ci un dictator. Mai mult decât atât, Garry Kasparov este de părere că regimul dictatorial din Rusia va pica.

Garry Kasparov, sovietic rus de origine armeană-evreiască, mare campion mondial la șah, s-a aflat, pe 4 iunie, la București, cu ocazia deschiderii turneului Superbet Chess Classic Romania 2021, din cadrul Grand Chess Tour. Garry Kasparov nu-l agreează deloc pe președintele rus Vladimir Putin. El a transmis că regimul dictatorial se va prăbuși în Rusia.

Garry Kasparov, deţinătorul recordului absolut de 255 de luni în fruntea clasamentului mondial la șah, nu consideră potrivită adresarea cu privire la Vladimir Putin făcând referire la funcția de președinte.

Putin nu e președinte. E dictator

Potrivit maestrului Garry Kasparov, Vladimir Putin cu este președinte, ci dictator, iar atribuirea rangului de președinte îi oferă lui Putin mai multă credibilitate într-un sistem politic fals.

„Nu știu ce face președintele Putin, știu de dictatorul rus. Dacă îi spui președinte, îi dai mai multă credibilitate în sistemul politic fals folosit în Rusia. Sper ca într-o zi să fie adus în fața justiției pentru cele comise, infracțiuni și altele. Sunt sigur că atunci când se va prăbuși regimul, și dictatorul se prăbușește. Nu o să-l ajute nimeni. Cei care au curajul să protesteze în Rusia merită sprijinul și respectul nostru”, a declarat Garry Kasparov, într-o conferință de presă. 

Și cetățenii din Belarus se vor bucura de libertate, în opinia maestrului Garry Kasparov. El a spus că „zilele dictaturii din Belarus sunt numărate”.

Indiferent de măsurile la care apelează președintele Rusiei, Vladimir Putin, în ceea ce privește Belarusul, nici oamenii și nici banii nu vor face altceva decât să prelungească „agonia” Belarusului, potrivit lui Garry Kasparov.

Șansă unică pentru tinerii români

Garry Kasparov a deschis, pe 4 iunie, alături de preşedinta Senatului, Anca Dragu, turneul Superbet Chess Classic Romania 2021, din cadrul Grand Chess Tour. La competiție vor participa zece dintre cei mai buni jucători de şah. Printre aceștia se numără și jucătorii români Constantin Lupulescu şi Bogdan Deac.

„Sunt extrem de bucuros să mă aflu azi aici, ce mod mai bun de a începe noul sezon de şah. Nu am jucat niciodată în România în vremea când eram jucător profesionist de şah, dar uitându-mă în jur mi-aş fi dorit să am această ocazie. Este un eveniment extraordinar, care stabileşte noi standarde pentru şahul profesionist. Sunt recunoscător prietenilor mei care au depus eforturi pentru organizarea în cele mai bune condiţii a primei competiţii din cadrul Grand Chess Tour”, a spus maestrul șahului.

„În acest fel România îşi poate forma o puternică echipă profesionistă de şah la un moment dat. Nu ştiu cine va câştiga Grand Chess Tour, toţi au şansa lor. Dacă ne uităm la primii opt, oricare dintre ei ar putea câştiga. Asta este frumuseţea turneului, sunt jucători foarte buni, iar competiţia este imprevizibilă”, a spus Garry Kasparov, conform Agerpres.

Competiția va avea loc în intervalul 4-14 iunie, iar premiile se vor ridica la suma de 325.999 de dolari.

Campionatul Mondial. Jucătorul favorit al maestrului

Referitor la finala Campionatului Mondial în care vor concura dintre Magnus Carlsen şi Ian Nepomniaşci, Garry Kasparov a transmis că jucătorul său favorit este Carlsen. „Magnus Carlsen este marele favorit în opinia mea. Nu vreau să subestimez valoarea lui Ian Nepomniaşci, dar Magnus este într-o formă extraordinară. Se poate întâmpla orice într-un meci, însă dacă vrei să pariezi, atunci eu sugerez să pariezi pe Magnus”, a spus Kasparov.

Potrivit maestrului, nu are o foarte mare importanță dacă șahul va ajunge să fie de anvergura unui sport olimpic, însă a subliniat că viitorul acestui joc este în strânsă legătură cu digitalizarea.

„Avem un avantaj în faţa oricărui alt sport olimpic, pentru că putem juca şah online, putem preda şah online, putem învăţa şi discuta online despre şah. Iar cea mai bună modalitate de a promova şahul este organizarea unor evenimente ca acesta de la Bucureşti. De ce am juca şah într-un colţ la Jocurile Olimpice de iarnă sau de vară, între bob şi curling, pentru că alfabetic şahul acolo este (n.r. – în engleză chess)?”, s-a mai exprimat Garry Kasparov.