Karadjici, spiritual la tribunal

Fostul lider al sârbilor bosniaci Radovan Karadjici a compărut, joi, în faţa judecătorului Tribunalului Penal Internaţional de la Haga pentru prima dată de la arestarea sa, pentru a răspunde în cazul acuzaţiilor de genocid, relatează Reuters.

El a fost transferat din Serbia în Olanda miercuri dimineaţă şi a fost încarcerat la centrul de detenţie al tribunalului ONU pentru crime de război.

Karadjici, care este acuzat de genocid, persecuţie şi deportarea a zeci de mii de musulmani bosniaci în perioada conflictului din Bosnia- Herţegovina din 1992-1995, purta un costum de culoare închisă şi părea slăbit. Bărbierit şi tuns încă din perioada încarcerării la Belgrad, Karadjici poate fi recunoscut cu uşurinţă, în ciuda celor 13 ani în care s-a sustras urmăririi penale.

Întrebat de judecătorul Alphons Orie dacă se va apăra singur, Karadjici a răspuns zâmbind: „Am un consilier invizibil, dar am hotărât să mă apăr singur“. El a cerut o amânare cu 30 de zile a înfăţişării pentru a pleda vinovat sau nevinovat. Inculpatul a denunţat „neregulile“ referitoare la arestarea sa şi a contestat data la care aceasta a fost anunţată. Înţelegere încălcată

De asemenea, fostul lider politic al sârbilor bosniaci a invocat „o înţelegere“ încheiată cu negociatorul american Richard Holbrooke în timpul semnării acordurilor de la Dayton, din 1995, în schimbul retragerii sale din viaţa politică. „Angajamentul meu era de a mă retrage din viaţa publică, chiar din viaţa literară“, a declarat Karadjici, adăugând că, „în schimb, Statele Unite îşi îndeplineau obligaţiile lor“.

Familia lui Karadjici susţine că negociatorul american pe lângă Slobodan Miloşevici, Richard Holbrooke, ar fi promis că nu îl va preda pe Karadjici autorităţilor TPI, în schimbul retragerii lui din viaţa publică şi politică.