Kafka, în mijlocul unei dispute în Israel

Manuscrise şi ciorne care au aparţinut celebrului autor ceh Franz Kafka şi care sunt depozitate în seifurile băncii elveţiene UBS vor fi scose azi la lumină, relatează AFP.

Se încearcă astfel rezolvarea unui litigiu juridic între moştenitorii acestor documente şi autorităţile israeliene, potrivit jurnaliştilor din Elveţia.

Azi, cele patru compartimente ale seifului cu manuscrisele autorului care a scris "Procesul" aflate în banca din Zurich vor fi deschise, potrivit cotidianului Neue Zürcher Zeitung.

Cei de la UBS au preferat să nu facă niciun comentariu, cum banca nu are voie să divulge activitatea clienţilor săi. Dezlegarea misterului Kafka Deschiderea seifuslui la Zurich intervine după o operaţiune asemănătoare în alte două instituţii bancare din Tel Aviv, la ordinul unui tribunal israelian.

Profesorul de literatură, Itta Shedletzky, va fi prima persoană care va avea acces la documente, scriu jurnaliştii francezi.

Născut în 1883 la Praga, Kafka l-a rugat pe prietenul lui Max Brod să-i ardă opera după moartea sa. Însă, împotriva voinţei scriitorului, Max Brod, care a imigrat la Tel-Aviv în 1939 ca să scape de nazism, a publicat textele.

Le-a lăsat moştenire secretarei sale, Esther Hoffe, care la rândul ei le-a transmis fiicelor. După moartea mamei lor în urmă cu trei ani, fetele au vrut să-şi confirme moştenirea în faţa autorităţilor israeliene. Acestea din urmă consideră că manuscrisele fac parte din patrimoniul cultural.

Un proces este în curs de desfăşurare la Tel Aviv pentru a stabili dacă moştenitoarele pot să dispună de această succesiune.

Cei de la biblioteca naţională israeliană din Ierusalim vor să încerce şi ei să recupereze manuscrisele lui Kafka. În plus şi arhivele de literatiră ale Germaniei sunt gata să cumpere manuscrisele.

Franz Kafka este unul dintre cei mai enigmatici autori din secolul XX. A murit de tuberculoză în 1924 la numai 40 de ani, iar una dintre ultimele sale dorinţe a fost ca romanele "Procesul" şi "Castelul" să nu fie niciodată făcute publice.