Doi soți, oameni de afaceri, Nela și Coriolan Secară, au fost hărțuiți de către fostul procurorul DNA Oradea Cristian Ardelean pe vremea în care acesta activă la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor. Și-au dovedit nevinovăția și cu toate acestea, justiția nu le face dreptate.
Declarați nevinovați, după acuzații, arest preventiv și procese care au durat ani de zile, soții au solicitat despăgubiri morale de 2,5 milioane de euro și daune materiale de peste 2,71 milioane euro pentru suferințele pe care le-au avut de îndurat.
Acum, judecătoarele CA Oradea Aurelia Lenuța Stan și Eugenia Mosincat le-au acordat soților Nela și Coriolan Secară doar 17.000 din cele 2,5 milioane euro solicitate că daune morale pentru execuția la care i-a supus procurorul DNA, Cristian Ardelean. Petenții n-au primit nimic din daunele materiale cerute pentru coșmarul întins pe 5 ani. La Tribunalul Bihor judecătoarea Teodora Carmen Balogh nu le-a aprobat nici măcar daunele morale.
Povestea a început în 2004, când Nela și Coriolan Secară au depus plângere la PT Bihor pentru un jaf petrecut la propria firma. În 2006, PT Bihor a declinat dosarul la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, cauza rămânând cu autor necunoscut chiar până în ziua de azi. În 2012, același Cristi Ardelean i-a construit Nelei Secară un dosar de presupusă evaziune fiscală, soldat cu achitare în prima instanța.
Dosar fabricat de DNA
„Întrucât subsemnații am refuzat să colaborăm cu procurorul Ardelea Cristian în dosarul mai sus amintit al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, în sensul declarării unor aspecte nereale referitoare la anumite persoane din mediul judiciar local, care erau în 'rază să de acțiune', a fost (re)creat artificial dosarul privind tâlhăria din 06/07.06.2004 prin determinarea martorului denunțător Bora Ana – care posedă un cazier judiciar ce se întinde pe 7 pagini – să facă un denunț cu privire la subsemnații”, susține Nela Secară în cererea adresată Tribunalului Bihor pentru acordarea de daune materiale și morale.
În 2013, Cristian Ardelean le-a fabricat soților Secară un dosar în care i-a acuzat că și-ar fi înscenat jaful de la firma. Cauza a sfârșit în 2018 prin achitări definitive, motiv pentru care soții Secară s-au adresat instanței, solicitând despăgubiri morale de 2,5 milioane de euro și daune materiale de peste 2,71 milioane euro pentru suferințele pe care le-au avut de îndurat timp de cinci ani, cât a durat procesul penal (inclusiv faza de urmărire penală). Aceste suferințe au inclus reținerea pentru 24 de ore, apoi aruncarea în arest preventiv. Din fericire, al doilea judecător de drepturi și libertăți i-a eliberat rapid, la numai două zile după ce primul JDL încuviințase cererea lui Cristian Ardelean pentru arestarea preventivă a soților Secară.
La 27 februarie 2020, judecătoarea Teodora Carmen Balogh de la Tribunalul Bihor nu le-a încuviințat antreprenorilor niciun leu, magistrații vorbind în sentința doar despre durata procesului penal, dar fără un cuvânt despre celelalte suferințe pe care Nela și Coriolan Secară au fost nevoiți să le îndure.
Despăgubiri morale de ochii lumii și zero daune materiale
Situația s-a îmbunătățit un an mai târziu, însă nesemnificativ. În 24 iunie 2021, judecătoarele Aurelia Lenuța Stan și Eugenia Mosincat de la Curtea de Apel Oradea le-au aprobat celor doi oameni de afaceri despăgubiri morale în cuantum de doar 17.000 de euro. Și zero daune materiale. Numai că hotărârea poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Cei doi oameni de afaceri au avut de îndurat nu doar rușinea în sine a unui dosar penal fabricat, ci și terfelirea imaginii, fiind prezentați că pe niște infractori, scrie luju.ro.