Justiţie negociată ca la piaţă: "Procurorul a luat banii pe stradă"

Magistraţii care l-au condamnat pe procurorul Ioan Berghezan, acuzat de fapte de corupţie, la patru ani cu închisoare pentru trafic de influenţă, au atras atenţia asupra gravităţii faptei: "justiţia negociată".

Procurorul Ioan Berghezan a fost condamnat, la începutul lunii mai, la patru ani de închisoare cu executare de un complet de trei judecători de la Curtea Supremă: Georgeta Barbălată, Rodica Cosma şi Iulian Dragomir. Berghezan, de la Parchetul Curţii de Apel Alba-Iulia, a fost găsit vinovat pentru trafic de influenţă, el fiind acuzat că a primit eşalonat 40.000 de euro, promiţând că va interveni pentru ca unui condamnat să i se ridice interdicţia de a părăsi ţara. Decizia nu este definitivă. "Gravitatea faptelor săvârşite este evidenţiată de inducerea în opinia publică a unei justiţii negociate, de speculare a influenţei pe care Ioan Berghezan a lăsat să se creadă că în calitatea sa de procuror o are asupra unor judecători, de creare a unei suspiciuni care discreditează buna funcţionare a justiţiei profitând de relaţiile pe care acesta le avea cu alţi magistraţi, procurori şi/sau judecători", au motivat judecătorii de ce l-au trimis pe procuror după gratii.

Efecte directe în rândul justiţiei

Potrivit motivării, periculozitatea acestor fapte are efecte directe în rândul justiţiei, care nu poate fi dominată decât de supremaţia legii. "Periculozitatea infracţiunilor de corupţie săvârşite de persoane care aplică legea este dată şi de calitatea persoanei asupra căreia există o prezumţie de corupţie suficient de rezonabilă încât faptele reţinute în sarcina sa să impună aplicarea unei sancţiuni severe, deoarece infracţiunile de corupţie afectează direct, prin percepţia creată la nivelul opiniei publice, un întreg corp profesional", susţin cei trei judecători în motivarea deciziei.

"A intervenit acela rău de tot"

Procurorul Ioan Berghezan a fost interceptat când îi promitea rezolvarea problemelor penale lui Matei Marian Nicolae. El s-a lăudat cu influneţa sa în rândul magistraţilor din Alba Iulia şi Sibiu. Ioan Berghezan a ocupat şi funcţia de şefal Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu. Matei Marian Nicolae îi comunica lui Ioan Berghezan: "l-am sunat, i-am zis că am primit ordin de la Bucureşti: acum să te duci urgent, că s-a rezolvat tot, cineva din Alba, mare, unul solid, gras, aşa, care a intervenit acela rău de tot şi care-i şi prieten bun cu tine".

"Sunt nervos pentru că el putea"

Dialogurile înregistrate audio-video, dintre denunţător şi un amic, arată modul în care s-a dat o parte din şpagă. Discuţia are loc după ce instanţele din Sibiu şi Alba Iulia i-au dat dreptate, dar la Curtea Supremă cererea acestuia a fost respinsă. Denunţătorul este nemulţumit că i-a dat şpagă procurorului, dar în final nu a fost rezolvat.

Badea Ionuţ: Că, ce rost are să te bagi pentru ăia degeaba! Matei Marian Nicolae: Pe tine a vrut să te-agaţe! Pe tine a vrut să te-agaţe! De ce nu recunoşti! Ai fost deştept! Mai deştept ca mine! Bine, eu mai deştept, m-am dus şi i-am dat banu'! Înţelegi? A vrut să te-agaţe cu… Cu ce? Nu găsesc cec-ul, mă! Că eu de aia te-am întrebat, bă, am capu' sau nu? Era întreg fără să fie ruptură! Fără să… Ştiam! Badea Ionuţ: N-avea cotoru' rupt! Era cu tot… Matei Marian Nicolae: Poftim? Badea Ionuţ: Era cu tot cu cotor! Matei Marian Nicolae: Pfuuu! Badea Ionuţ: Tu mi-ai zis după aia că l-ai găsit între nu ştiu ce hârtii! Matei Marian Nicolae: Nu, mă! L-am căutat! Era… Nu, l-am căutat! Nu-l găsesc, nu-l găsesc, nu-l găsesc, nu-l găsesc! Bă, eu ştiu că i l-am dat înapoi! Nu mai ştiu! P…da mă-sii, sunt terminat, sunt un… Îţi dai seama când o auzi a mea acasă, iar! Băga-mi-aş p…la-n mă-sa! Nu ne dădea banii înapoi? Eu îi zic lu' ZICU dacă-mi trag banii înapoi să mor eu dacă nu tac, tac , sub… sub pământ mă dau. Juma' jum' îi fac cu tine! Douăzeci tu, douăzeci eu! Badea Ionuţ: Acum beleaua dracu' e că nici nu poţi să zici că ai dat că… Matei Marian Nicolae:Sunt nervos! Ştii de ce sunt nervos? Sunt nervos pentru că el putea, cum eu am venit eu la tine şi ţi-am spus fratele meu… Badea Ionuţ: Ăla a luat banii pe stradă, aşa? - se face referire la ultima tranşă de 20.000 Matei Marian Nicolae: E… Aşa i-am dat, mă, eşti nebun? Badea Ionuţ: Nu-i nimica şi ce? Aveam o datorie sau… Matei Marian Nicolae: Da! Badea Ionuţ: L-am împrumutat! Da, domnule! Recunosc că i-am dat, i-am împrumutat, uite, trebuie să-mi dea banii înapoi! Matei Marian Nicolae: Păi, să mi-i aducă, mă, înapoi! Badea Ionuţ: Da!