O nouă dispută a acaparat prim-planul Justiţiei din România după ce Ingrid Mocanu (n.r. - fost vicepreședinte al ANRP) i-a dat o replică apăsată unei procuroare de la DNA, Alexandra Lăncrănjan, cea care instrumentează Dosarul Tel Drum, în care este vizat şi Liviu Dragnea, preşedintele PSD şi preşedintele Camerei Deputaţilor.
Mocanu i-a transmis Alexandrei Lăncrănjan că are carenţe juridice şi i-a adresat o invitaţie directă la instrumentat dosare conform legilor în vigoare. Observaţiile au venit în contextul în care magistrata DNA a citat CEDO după ce reprezentanţii Coaliţiei PSD-ALDE au propus ca oferirea de informaţii despre dosarele penale, înainte de a ajunge în instanţă, să fie considerată infracţiune.
„Veverița plânge iar pe fb, de data asta că prin noile modificări propuse în Parlament nu se mai poate lăuda public că i-a mai făcut țâșpe dosare lui Dragnea and co. și așa nu se mai poate face vedetă. Și citează o Hotărâre a Curții Europene a Drepturilor Omului – Cauza Catana impotriva Romaniei – neincalcarea prezumtiei de nevinovatie prin comunicarea publica a inceperii urmaririi penale fata de suspect.
Și concluzionează ea că dacă nu e încălcare a unui drept fundamental faptul că au comunicat ei, procurorii, că au prins un ”corupt” în flagrant este greșit să se interzică comunicarea invențiilor lor către public încă din faza nepublică a dosarului. Păi măi Veve, să îți spun eu de ce e BINE să se interzică:
1. Infracțiunile nu sunt incriminări ale unor încălcări ale drepturilor din Convenția Europeană: dacă ar fi așa, ar trebui să abrogăm luarea de mită, fetiță… căci nu încalcă niciun drept fundamental… și alte peste 90% din infracțiunile din Codul penal;
2. Aia de zici tu de ea e o deciziei de speță unde vi se spune oricum: atenție ce și cum comunicați! Acolo se vorbea despre flagrant… dacă primește omul achitare cum te justifici dacă nu e flagrant? Prin alte Hotărâri au constatat că astfel de comunicări încalcă CEDO (chiar sunt citate de tine);
3. La abuz în serviciu, în cauza Liivik contra Estoniei, CEDO a decis că abuzul în serviciu (reglementat similar cu cel din România) este contrar CEDO. Estonia l-a abrogat. Atunci nu te-ai înghesuit să ceri abrogarea, că nu mai puteai fi vedetă! Dar trebuie să vă înțelegem frustrarea: dacă lucrați fără să vă dați vedete la TV atunci voi lucrați degeaba?
Lăsați vedetismele și faceți dosare pe bune! Și nu lucrați ca să vă faceți vedete! Fă-te cântăreață dacă vrei glorie publică, nu procuror! #punețiburtapedosarenufundul”, a scris Ingrid Mocanu.