Mai multe schimbări semnificative în Justiție se vor petrece în luna mai. Dacă procedura de selecție a procurorului general își va urma cursul firesc, atunci am putea avea curând numele celui care se va afla la șefia PÎCCJ. De asemenea, CCR ar putea decide legalitatea completurilor de 3 judecători de la ÎCCJ.
Deciziile lunii mai din Justiție pot schimba semnificativ modul în care va funcționa întregul sistem judiciar. În această lună ar putea fi selectat noul procuror general. Selecția va fi făcută de un ministru interimar al Justiției, Ana Birchall. Aceasta trebuie să continue procedura de selecţie a propunerilor României pentru funcția de procuror european. Ziua de 20 mai va fi una plină de încărcătură: CCR decide legalitatea completurilor de 3 judecători de la ICCJ, iar Curtea Supremă ar putea încheia dezbaterile în dosarul lui Liviu Dragnea.
Ministrul interimar al Justiţiei a anunţat, pe fondul contestaţiilor depuse în instanţă, că abandonează concursul lansat de predecesorul său, Tudorel Toader, pentru ocuparea funcţiei de procuror general al României.
„Procedurile de selecţie vor fi reluate în perioada imediat următoare. Detaliile referitoare la depunerea dosarelor de candidatură, calendarul procedurilor şi alte informaţii de interes vor fi comunicate în timp util.”, a declarat Ana Birchall, ministrul interimar al Justiţiei, conform Digi24.
Ministrul interimar ar putea încheia şi selecţia procurorului european din partea României, relansată de fostul ministru pe ultima sută de metri a mandatului.
„Procurorii care întrunesc condiţiile cerute de lege îşi pot depune dosarele de candidatură până în 15 mai, iar interviurile vor avea loc în următoarea săptămână, în perioada 20-22 mai. Ministrul Justiţiei va face o listă cu trei nume de magistraţi, care va ajunge la Consiliul Uniunii Europene. De pe această listă va fi selectat reprezentantul României în colegiul Parchetului European.”
Data de 20 mai are dublă importanţă din perspectiva justiţiei: Curtea Constituţională ar putea decide, după trei amânări, în cazul completurilor specializate în corupţie de la instanţa supremă.
„Ce efecte ar putea avea pentru mine? Că se reia procesul. Adică se reia toată această perioadă în care am stat până acum. Indiferent care au fost deciziile CCR, le-am respectat şi am comentat puţin, aproape deloc, despre ce a decis Curtea Constituţională.”, a declarat Liviu Dragnea, preşedintele PSD.
Un complet de acest fel l-a condamnat în primă instanţă pe Liviu Dragnea, şi tot pe 20 mai procesul s-ar putea încheia. Pe data de 26 mai va fi votul de la referendumul pe teme din zona Justiției.