Evenimentul Zilei > International > Justiția europeană tranșează în privința stocării datelor
Justiția europeană tranșează în privința stocării datelor

Justiția europeană tranșează în privința stocării datelor

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a luat marți o decizie importantă cu privire la stocarea datelor de conexiune de către furnizorii de telecomunicații.

În același timp, abordarea foarte prietenoasă în ceea ce privește confidențialitatea a primit critici masive din partea autorităților responsabile de securitate, iar organul juridic suprem al Uniunii Europene face un pas reconciliant către acestea.

Statele membre pot prevedea obligații de depozitare a datelor de conexiune pentru anumite situații periculoase, cum ar fi acțiunile teroriste.

Dacă o amenințare gravă la adresa securității naționale este „actuală, reală și previzibilă”, atunci sunt permise excepții de la confidențialitatea comunicațiilor electronice.

Oricum, depozitarea trebuie limitată în timp doar la ceea ce este absolut necesar, deși CJUE consideră că prelungirea este permisă în cazul amenințărilor care persistă.

Conform hotărârii, depozitarea direcționată este de asemenea posibilă, de exemplu pentru anumite grupuri de persoane considerate ca reprezentând o amenințare, dar și conform criteriilor regionale – în mod evident, instanța se gândește la locuri relevante pentru securitate, cum ar fi aeroporturile. Astfel de măsuri ar fi bine să poată fi revizuite de o instanță sau de un alt organism independent.

PAGINA ANTERIOARA CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: