Evenimentul Zilei > International > Justiția dă undă verde pentru vaccinarea minorilor între 12 și 17 ani. Ei vor avea ultimul cuvânt în cazul acestui caz controversat
Justiția dă undă verde pentru vaccinarea minorilor între 12 și 17 ani. Ei vor avea ultimul cuvânt în cazul acestui caz controversat

Justiția dă undă verde pentru vaccinarea minorilor între 12 și 17 ani. Ei vor avea ultimul cuvânt în cazul acestui caz controversat

O decizie care a stârnit mari discuții a fost luată într-o țară grav afectată de pandemia de coronavirus. Guvernul urmează să aibă ultimul cuvânt.

Aflate într-o situație limită din cauza pandemiei de coronavirus, Justiția din Mexic  a decis să oblige la vaccinare împotriva coronavirusului minorii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani. Hotărârea controversată a fost luată de magistrații din Mexic, iar acum reprezentanții Guvernului de la Ciudad de Mexico vor să vadă în ce condiții va fi implementată și ce efecte va avea această mutare.

Guvernul urmează să examineze decizia controversată luată de magistrați

Un tribunal din statul Mexico – unul din cele 32 ale ţării – a invocat „dreptul la sănătate pentru colectivitate, în acest caz, pentru toţi adolescenţii între 12 şi 17 ani”, după cum arată un fragment din decizia justiţiei, conform Agerpres.

Tribunalul din Naucalpan, în apropierea capitalei Ciudad de Mexico, s-a pronunţat asupra unui recurs individual în favoarea vaccinării unui minor. „Vom analiza dosarul cu multă atenţie”, a reacţionat ministrul Sănătăţii, Hugo Lopez Gatell. Guvernul nu este obligat să se conformeze acestei hotărâri judecătoreşti.

Ministrul Sănătății anunțase că vaccinul de la Pfizer-BioNTech va fi administrat doar minorilor care au un mare grad de risc

La sfârşitul lunii septembrie, Ministerul mexican al Sănătăţii a anunţat că vaccinul Pfizer-BioNTech va fi administrat numai minorilor cu grad de risc ridicat (n.r. – cei care suferă de factori de comorbiditate care pot agrava COVID-19).

Până în prezent, autorităţile sanitare din Mexic au înregistrat aproximativ 23.000 de cereri de vaccinare a minorilor. Mai mulţi minori au fost vaccinaţi în întreaga ţară în urma demersurilor judiciare iniţiate de părinţii lor.

Mexicul se află în topul trist al celor mai afectate țări de pandemia de coronavirus

Mexicul cu o populație de 126 de milioane de locuitori, este a patra țară cea mai afectată de pandemie din lume în număr absolut de decese (282.773, dintre care 546 în ultimele 24 de ore, pentru 3,7 milioane de cazuri). În total, 48,8 milioane de persoane au fost complet vaccinate şi 66,9 milioane au primit cel puţin o doză, mai menționează sursa citată.