O mamă din Northampton, situat în centrul Regatului Unit al Marii Britanii, a aflat că fiica ei adolescentă are cancer la creier. Speriată de medicii pesimişti, care au avertizat-o că nu va supravieţui operaţiei, Jo Belle (42 de ani), a luat aparatul foto, ştiind că imaginile ar putea imortaliza ultimele zile din viaţa lui Charlotte.

Mama adolescentei a povestit, într-un reportaj publicat ieri de ziarul "The Sun", că aparatul foto a fost ca o terapie care a ajutat-o să facă faţă situaţiei dificile. "Poate că aceste imagini vor ajuta pe cineva care parcurge, acum, acelaşi drum dificil pe care l-am avut şi noi. Vreau să arăt că există speranţă".

"În capul meu este ceva"
În prima parte a anului 2009, Charlotte, pe atunci de numai 15 ani, a început să sufere de migrene tot mai puternice. Câteva vizite la doctor nu au lămurit cauza. Durerile de cap au continuat, iar la aceste simptome s-au adunat stările de ameţeală şi de leşin. "În capul meu este ceva", le spunea adolescenta părinţilor. În cele din urmă, medicul de familie a recomandat-o pe Charlotte la un RMN, iar rezultatul a schimbat viaţa adolescentei.

"Veştile nu sunt bune", îşi aduce aminte Jo Belle despre ziua în care medicul a venit cu diagnosticul fiicei sale.
Pe creierul adolescentei se dezvoltase o tumoare ce trebuia îndepărtată de urgenţă.

Chiar de a doua zi, Charlotte a fost internată. "A trebuit să semnăm documente care detaliau riscurile operaţiei. Charlotte putea rămâne cu dizabilităţi grave. Exista riscul să moară în timpul operaţiei. Nu am avut de ales şi am semnat. Atunci am simţit cum pământul îmi fuge de sub picioare. Fiica mea putea să moară în câteva zile. Am luat aparatul foto şi am început să fac zeci de poze, conştientizând faptul că ar putea fi ultimele cu ea."

Una dintre preferatele lui Jo Bell este făcută în seara de dinainte de operaţie. "În fotografie este Charlotte, eu şi soţul meu, Roger. Iar ea zâmbeşte cu inocenţa unei persoane care nu ştie ce consecinţe dezastruoase pot urma", mai spune mama adolescentei.

În mai 2009, în urma unei operaţii care a durat aproape 9 ore, tumoarea a fost îndepărtată, iar la biopsie s-a stabilit că este canceroară. Au urmat sesiuni de radioterapie şi de chimioterapie, în care aparatul de fotografiat era nelipsit. "Imaginile din timpul şedinţelor de radiaţii au fost cele mai dificile. Ştiam că îi este teamă şi că are dureri. Însă, nu toate fotografiile sunt aşa Am surprins şi momente amuzante între Charlotte şi asistente, am surprins-o zâmbind în rochia ei de bal şi la aniversarea celor 17 ani".

De un an, Charlotte este în remisie. Împreună cu mama ei sprijină acum activităţile de strângere a donaţiilor pentru organizaţia dedicată copiilor bolvani de cancer clicsargent.org.uk.

Pentru fotografiile lui Charlotte, clik AICI