Evenimentul Zilei > International > Jurnalistul Roman Protasevici, forțat să-l iubească pe Aleksandr Lukașenko. Interviu lipsit de credibilitate. VIDEO
Jurnalistul Roman Protasevici, forțat să-l iubească pe Aleksandr Lukașenko. Interviu lipsit de credibilitate. VIDEO

Jurnalistul Roman Protasevici, forțat să-l iubească pe Aleksandr Lukașenko. Interviu lipsit de credibilitate. VIDEO

Roman Protasevici a fost protagonistul unui interviu în care a arătat o atitudine docilă, cauzată foarte probabil de amenințările și corecțiile fizice primite.

Jurnalistul Roman Protasevici (26 de ani), din Belarus, arestat după ce avionul cu care călătorea din Grecia spre Lituania a fost deturnat, a apărut la televiziunea națională. Un critic vehement al președintelui Aleksandr Lukașenko, el a afirmat în cadrul interviului că este vinovat și vrea să-și corecteze greșelile.

Roman Protasevici, forțat să-și pună cenușă în cap în cadrul interviului

Este ușor de bănuit tratamentul de care a avut parte jurnalistul din momentul în care a fost reținut de autoritățile de la Minsk, împreună cu prietena sa. Roman Protasevici el a mărturisit că a organizat proteste antiguvernamentale şi l-a lăudat pe preşedintele Alexander Lukaşenko. Însă, declarațiile jurnalistului nu valorează nimic, în condițiile în care, foarte probabil, el a fost amenințat și bătut.

Familia lui a reclamat faptul că afirmațiile respective au fost făcute „sub amenințare”. Roman a fost editor la publicaţia de opoziţie Nexta din aplicaţia de mesagerie Telegram, până anul trecut. Din cauza disidenței sale, el a fost inclus pe o listă a „persoanelor implicate în activităţi teroriste”.

A afirmat că îl respectă pe președintele Aleksandr Lukașenko

În interviul lipsit de orice credibilitate, din caua contextului în care a fost realizat, Protasevici spune că a organizat protestele de la Minsk, după alegerile prezidențiale. Și că îl respectă pe Aleksandr Lukașenko. Tânărul stă la o masă, fumează și pare marcat de moment. El a mai precizat că vrea să se corecteze și să trăiască o viață departe de lumea politică.

Cu câteva ore înainte de difuzarea înregistrării, ONG-ul pentru apărarea drepturilor omului, Viasna, a anunțat că afirmaţiile obţinute vor fi sub ameninţare.”

„Tot ceea ce va spune Protasevici va fi obţinut după ameninţări, cel puţin psihologice, şi sub ameninţarea de acuzaţii nedrepte dar foarte grave la adresa sa. Indiferent ce va spune el acum poate fi considerat pură propagandă”, a declarat pentru AFP directorul Viasna, Ales Beliaţki.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: