Jurnaliștii bulgari sunt rezervați cu privire la ridicarea MCV. Un cadou politic de la Junker pentru premierul Borisov

Jurnaliștii bulgari sunt rezervați cu privire la ridicarea MCV. Un cadou politic de la Junker pentru premierul Borisov

EXCLUSIV. Jurnaliștii bulgari nu sunt de părere că responsabilii Comisiei Europene au luat cea mai bună decizie când au propus suspendarea Mecanismului de Cooperare și Verificare în domeniul justiției pentru Bulgaria și menținerea sa pentru România. În opinia lor, recomandarea Comisiei ar fi un cadou făcut premierului bulgar, Boiko Borisov, aflat în campanie electorală. Anunțul făcut de responsabilii europeni, zilele trecute, cu prilejul publicării rapoartelor de monitorizare pentru cele două țări, au stârnit reacții contradictorii în țara vecină.

În vreme ce guvernanții văd acest lucru ca pe un succes politic, măsura nu stârnește la fel de multă exaltare în rândul jurnaliștilor și a reprezentanților partidelor de opoziție. Cu atât mai mult cu cât viitoarea Comisie Europeană are în vedere introducerea unui sistem de monitorizare similar, extins la nivelul tuturor statelor membre.

O parte din presa de la Sofia este de părere că evaluarea Comisiei cu privire Bulgaria s-a bazat pe aprecieri subiective, iar nu pe rezultatele concrete obținute și a fost influențată de alegerile locale ce se vor desfășura duminică. Această opinie are în vedere faptul că progresele făcute de Bulgaria în privința reformării Justiției și rezultatele obținute în lupta cu crima organizată și corupția sunt mai reduse decât cele înregistrate de România.

Jurnalistul Petio Petkov a declarat pentru Evenimentul Zilei că, din punctul său de vedere, decuplarea de România și ridicarea MCV a fost un cadou politic primit de țara sa, din partea Comisiei Europene, pe fondul relațiilor apropiate dintre președintele Jean-Claude Junker și prim-ministrul Boiko Borisov. Aflat în campanie electorală, premierul bulgar avea nevoie de un asemenea cadou menit să sporească șansele partidului pe care îl conduce la viitorul scrutin local.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În Bulgaria există păreri contradictorii cu privire la mecanismul MCV. În opinia mea, România a meritat mult mai mult. A obținut rezultate concrete în lupta cu corupția, pe când în Bulgaria nu a fost condamnat nici un mare corupt. A existat o presiune din partea lui Junker ca monitorizarea Bulgariei să fie stopată. Junker are o relație foarte bună cu premierul Borisov. Iar această decizie a Comisiei Europene îl ajută foarte mult pe Borisov. Duminică vor fi alegeri locale, iar acesta (premierul Borisov – n. red.) a declarat că dacă va pierde Sofia, demisionează din funcție“, a arătat jurnalistul bulgar.

Un succes electoral pentru politicieni

Petio Petkov crede că, în ciuda entuziasmului afișat de politicienii puterii din Bulgaria, ridicarea MCV-ului reprezintă doar un succes electoral. Aceasta deoarece la nivelul Uniunii Europene se pregătește lansarea unui alt mecanism de monitorizare care va fi aplicat tuturor țărilor membre.

„Ridicarea MCV-ului este privită pozitiv, drept o reușită, de guvernanții bulgari. Părerea Bulgariei despre România în acest caz este următoarea: noi avem probleme cu crima organizată și corupția, iar România nu. Oricum, peste 2-3 luni va fi lansat un nou MCV valabil pentru toate țările europene, deci, cui îi pasă de noua decizie în privința Bulgariei? Are importanță doar din punct de vedere electoral“, a  explicat Petio Petkov.

Amintim că președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a anunțat că susține crearea unui mecanism (European Rule of Law Mechanism), aplicabil țărilor UE, menit să asigure monitorizeze felul în care este respectat statul de drept. Potrivit proiectului Ursulei von der Leyen, viitoarele alocări bugetare către statele membre vor fi condiționate de aceste monitorizări.

Lipsa condamnărilor contrazice recomandarea de ridicare a MCV

Jurnalistul Svetoslav Terziev, de la publicația sofiotă „Sega”, a evidențiat faptul că recomandarea de  suspendare a MCV nu a fost o consecință a rezultatelor concrete obținute de țara sa în domeniul combaterii corupției și a criminalității organizate. El a solicitat responsabililor Comisiei Europene să-i răspundă de ce Bulgaria a primit un asemenea „cadou“ în condițiile în care nu a reușit să condamne nici un mare corupt, iar România a fost sancționată cu menținerea MCV deși a trimis sute de demnitari corupți la închisoare. Răspunsul oficialului european a fost: „Pentru că Bulgaria a îndeplinit cele 17 recomandări ale Comisiei care cer numai schimbări legislative și instituționale, nu și condamnări”.

De asemenea, el a vrut să știe de ce ce Comisia Europeană a renunțat la monitorizarea Bulgariei în domeniul crimei organizate în condițiile în care nici un cap al lumii interlope nu a fost trimis la închisoare. Nici de această dată răspunsul primit nu a fost de natură să-l mulțumească: „Pentru că anul trecut am constatat că fenomenul crimei organizate din Bulgaria a fost redusă la normele din celelalte țări membre”.

În opinia deputatului socialist, Kroum Zarkov, citat de 24 Chasa, unul dintre cele mai importante cotidiene din Bulgaria, suspendarea MCV nu este un motiv de sărbătoare și nici de mândrie. Potrivit acestuia, recomandarea Comisiei nu implică neapărat încheierea monitorizării ci transformarea și extinderea acesteia. Politicianul socialist a fost de părere că mecanismul a încetat să mai fie eficient cu multă vreme în urmă și s-a transformat într-o „gumă cu bule politice”.