Jurnalistă de 42 de ani răpusă de infarct

Claudia Sitaru, fost corespondent EVZ, este cel mai recent nume pe lista jurnaliştilor care au decedat de tineri.

Un nou deces al unui ziarist, fost corespondent al „Evenimentului zilei“ în Maramureş, a zguduit breasla. Jurnalista Claudia Sitaru a plecat dintre noi brusc, acum trei zile, în urma unui infarct.

Avea doar 42 de ani, iar pentru cei care au cunoscut-o a fost un exemplu de profesionalism. Nu puţini sunt oamenii de breaslă din Baia-Mare care se pot mândri că au învăţat „meserie“ de la Claudia Sitaru. Înmormântarea colegei noastre are loc astăzi, la ora 14.00, la cimitirul din Cavnic, localitatea natală a Claudiei. Pe baricade de la mineriade În experienţa sa de aproape 20 de ani în presă, Claudia a lucrat la ziarul „Cuvântul“, după ce a prins Revoluţia şi mineriadele în Bucureşti, în perioada studenţiei. A lucrat apoi la Agenţia de Monitorizare a Presei „Expresiv“, după 1993, perioadă în care a colaborat şi cu BBC. A activat în cadrul postului Radio Total, iar în Maramureş a fost director la ziarul „Clipa“, apoi a lucrat la postul de televiziune Pro TV Baia-Mare, după care a fost director al redacţiei din Maramureş a ziarului „Transilvania Jurnal“, iar din toamna anului 2002 a lucrat pentru săptămânalul „Gazeta de Maramureş“.

Între 2005-2006, Claudia Sitaru a fost corespondent al „Evenimentului zilei“, ediţia de Transilvania. „Era o romantică şi o jurnalistă foarte devotată, până la sacrificiu“, spune Florin Danciu, fost director executiv al ediţiei regionale. „Pentru mine, Claudia nu a murit“ De mai bine de un an însă, Claudia a ieşit din „lumina reflectoarelor“, preferând să muncească într-o agenţie de publicitate din Baia-Mare. „Îşi făcea treaba bine şi mulţi gazetari din Baia- Mare au învăţat de la ea să scrie. Punea mult suflet în ceea ce făcea. Acum circa doi ani însă, m-a anunţat că vrea să se retragă din presă, din cauza suprasolicitării fizice şi psihice“, a adăugat Dana Gherman, fost redactor-şef al EVZ de Transilvania, care o cunoştea pe Claudia de zece ani. Colegii de breaslă din Baia-Mare sunt profund marcaţi de tragica veste.

„A scris în multe publicaţii, locale şi centrale, însă niciodată doar ca să umple paginile din ziar, pentru că nu concepea să scrie un rând numai aşa ca să se afle în treabă. Asta a încercat să mă înveţe şi pe mine să fac, la fel şi pe ceilalţi colegi de-ai mei“, spune jurnalista Meda Muntean. „Nu am cuvinte. E un şoc. Pentru mine, Claudia nu a murit“, a spus, cu greu, Larisa Tivadar, o altă colegă şi prietenă a jurnalistei.

„Regret nespus dispariţia atât de prematură a Claudiei Sitaru, un jurnalist de seamă al generaţiei postdecembriste. Cu siguranţă trecerea ei în eternitate va lăsa un gol imens în această breaslă. Dumnezeu s-o aibă în grija Lui“, spune şi Ciprian Dragoş, fost coleg. CAUZE Fumatul şi mâncarea grasă omoară inima tinerilor Numărul cazurilor de infarct la persoanele tinere este în creştere, avertizează specialiştii. „Sunt oameni care socotesc că a trăi bine înseamnă a te afişa cu ţigări la fiecare cinci minute, a mânca mult şi a bea“, comentează profesorul Eduard Apetrei, şeful Secţiei a II-a de cardiologie de la Institutul Inimii „C.C. Iliescu“. Totuşi, vârsta la care este cel mai probabil să aibă loc un infarct este între 45 şi 50 de ani.

„Persoanele cu risc sunt fumătorii, hipertensivii, cele care nu urmează tratament sau care au părinţi cu boli de inimă“, mai spune profesorul. Şi persoanele cu diabet sau cele care obişnuiesc să mănânce sărat şi gras ar trebui să-şi facă analize în mod obişnuit. România se află pe locul trei, după Rusia şi Bulgaria, la numărul deceselor cauzate de bolile cardiovasculare, potrivit datelor OMS. Astfel, ultimele statistici oficiale arată 877 de decese în rândul femeilor, cu 874 mai puţine decât la bărbaţi. În plus, românii lucrează cele mai multe ore pe săptămână din UE, 54, faţă de cele 38 reprezentând media europeană. (Ionela Croitorescu) PRECEDENTE Breasla, sub asediul stresului Cazul Claudiei nu este, din nefericire, unic. Numai în ultimii ani, angajaţi ai acestei bresle şi-au pus sănătatea la bătaie şi au cedat stresului. Dorel Iuga, jurnalist vâlcean, a decedat pe 27 aprilie 2005, când abia împlinise 40 de ani. El a făcut o comoţie cerebrală în timp ce era la volan. Colegii de breaslă spun că îşi făcea meseria cu pasiune, în redacţia cotidianului „Ediţie Specială“, dar îşi neglija sănătatea. Ultimul care s-a dus dintre noi este George Rădiţă, redactor-şef al săpămânalului „Impact Real“.

A murit pe 23 mai 2008, la doar o zi după ce a împlinit numai 30 de ani, răpus de un infarct miocardic. A fost găsit în baie, întins pe jos, de către o verişoară a soţiei sale. „Inima i-a explodat pur şi simplu în piept şi nu a avut nicio şansă de supravieţuire“, au declarat medicii legişti în urma necropsiei. George, unul dintre cei mai buni jurnalişti de investigaţie, muncea fără să ţină numărul orelor. Era căsătorit şi avea o fetiţă de 4 ani. (Nicoleta Ene)