Jurnalista care a învins lumea bărbaților. S-a internat la nebuni și a schimbat America

Jurnalista care a învins lumea bărbaților. S-a internat la nebuni și a schimbat America

Nellie Bly este o doamnă nu la fel de cunoscută ca vedetele de azi, dar rolul ei în dezvoltarea societății a fost unul uriaș.

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, numai ideea în sine de a fi femeie ziarist părea o bizarerie. Și, totuși, Nellie Bly a fost o jurnalistă ca nimeni altcineva în vremurile acelea. Scria despre fenomene sociale ori politice, făcea anchete de răsunet, dar nu avea drept de vot. Că așa erau timpurile...

Ideea este că o femeie pe cât de tânără și frumoasă pe atât de inteligentă nu s-a mulțumit cu o meserie oarecare. A vrut să facă jurnalism. Și a făcut. Dar nu unul comun. S-a implicat în proiecte de o anvergură deosebită, informează TVR, iar doua astfel de reportaje au devenit celebre.

Pe când lucra la New York World, i-a propus redactorului-șef un subiect nemaiauzit până atunci – voia să facă ocolul Pământului întocmai ca în cartea lui Jules Verne, foarte la modă fiindcă abia apăruse. Nimic nu i-a mai stat în cale, din acel moment. Nellie Bly nu doar că a făcut ocolul Pământului, dar l-a făcut în 72 de zile, bătându-l cu 8 zile pe personajul lui Jules Verne!

Ne puteți urmări și pe Google News

Cea de-a doua aventură jurnalistică a fost și mai dură, însă. S-a prefăcut nebună și a reușit să se interneze în primul spital de boli mintale din America, Ospiciul de pe Blackwell Island. Aici se zvonea că pacienții ar fi tratați cu maximă brutalitate. 10 zile a stat închisă la „nebuni”. A avut parte de un tratament inuman, fiind legată cu funii, electrocutată, bătută și trezită dimineața cu găleata de apă rece.

A scris un reportaj și o carte care au schimbat total lucrurile în sistem. Autoritățile au fost obligate să intervină, iar Nellie Bly și-a câștigat celebritatea.

Un industriaș milionar și bătrân, cu 40 de ani mai in vârstă, a cerut-o în căsătorie, ea a acceptat, iar după șase ani a ajuns văduvă.

Povestea ei de viață este un imbold pentru jurnaliștii de azi și o pildă pentru cine are curiozitatea să-i citească scrierile.