Un fost militar rus angajat în războaiele din Cecenia, devenit un reporter de război experimentat şi respectat, Arkadi Babcenko, în vârstă de 41 de ani, a fost împuşcat acasă, iar poliţia a anunţat imediat că privilegiază pista unei crime legate de profesia sa.

 

Sunt sigur că maşina totalitară rusă nu i-a iertat onsetitatea”, a tunat premierul ucrainean Volodimir Groisman pe pagina sa de Facebook în noaptea de marţi spre miercuri. ”Asasinatele trebuie pedepsite!”.

 

Aceste declaraţii au fost condamnate imediat de şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov:

 

Arkadi Babcenko a fost ucis în casa scării, iar premierul ucrainean afirmă deja că sunt de vină serviciile speciale ruse (…). Este foarte trist”.

 

Şeful diplomaţiei ucrainene Pavlo Klimkin a apreciat că este ”prea devreme să se tragă concluzii”, dar relevă ”o asemănare în metode pe care Rusia le foloseşte cu scopul de a provoca o destabilizare politică”.

 

Arkadi Babcenko a fost ucis prin împuşcare marţi seara la Kiev, unde s-a exilat, declarându-se ameninţat după ce a denunţat rolul Rusiei în conflictul din estul Ucrainei.

 

Acest asasinat, care a provocat un şoc în branşă – în Rusia şi în Ucraina – este al doilea asasinat în mai puţin de doi ani al unui jurnalist rus care lucrează în capitala ucraineană.

 

Pe 20 iulie 2018, ruso-belarusul Pavel Şeremet a murit în explozia bombei plasate sub maşina pe care o conducea în plin centrul Kievului, un caz care nu a fost elucidat până în prezent.

 

Arkadi Babcenko a fost găsit acasă, la periferia Kievului, potrivit unui purtător de cuvânt al poliţiei naţionale, Iaroslav Trakalo.

 

Soţia sa era la baie. A auzit o pocnitură. Atunci când a ieşit, şi-a văzut soţul sângerând”, care apoi a ”murit în ambulanţa” care-l ducea la spital.