X

JURNAL DE CAMPANIE: Ponta urmează să fie confirmat astăzi prezidenţiabil de „Congresul Digital” PSD; „Generalul” Iohannis, mânat în luptă de Orban şi de filialele ACL; Elena Udrea, candidată PPE la prezidenţiale cu acte în regulă

Autor: Observator / Data publicarii: 12-09-2014 15:09

Principalul eveniment politic al zilei de astăzi se prefigurează a fi Congresul Extraordinar al PSD, eveniment care va marca o premieră în politica românească, dat fiind că organizaţiile îl vor confirma pe Victor Ponta drept candidat la prezidenţiale prin videoconferinţe. În afară de asta, Ponta s-a dus dis de dimineaţă la un eveniment care marchează venirea în România a unuia dintre cei mai importanţi operatori de telefonie mobilă din lume, o mare companie germană.
În zona opoziţiei, Klaus Iohannis a continuat să fie ironizat pentru intrarea demnă de un „general” pe care Orban i-a pregătit-o la Târgovişte, continuându-şi turneul pre-electoral prin filialele ACL cu scopul de a fi cunoscut de activul PNL şi PDL. PMP-ul condus de Elena Udrea a intrat, oficial, în grupul popularilor europeni, ceea ce face ca PPE să se prezinte în aceste alegeri cu 3 candidaţi, luându-l aici în calcul pe Iohannis, dar şi pe liderul UDMR, Kelemen Hunor.

„Congresul digital” al PSD aşteptat să îl confirme în unanimitate pe Ponta pentru Cotroceni. Social-democraţii se reunesc astăzi în congres extraordinar la Alba Iulia, unde vor valida candidatura lui Victor Ponta la alegerile prezidenţiale. Cei din PSD se laudă cu faptul că, în premieră pentru România, cei aproximativ 30.000 de participanţi îl vor valida pe Ponta într-un sistem de tip videoconferinţă. Ponta a justificat acest sistem de vot prin faptul că „suntem în secolul XXI și putem să facem lucruri mult mai moderne”, astfel cei din PSD reuşind să nu îi mai pună pe oameni pe drumuri. De dimineaţă, Ponta a fost prezent la evenimentul care a marcat intrarea celui mai mare operator de telefonie mobilă din Germania pe piaţa din România, premierul mulţumindu-le germanilor pentru miile de locuri de muncă pe care le-au creat în ţara noastră. Acesta şi-a exprimat, totodată, convingerea că, şi pe viitor, marile companii din Germania vor investi şi crea locuri de muncă în ţara noastră, dar şi că toate companiile germane vor găsi un susţinător în persoana sa.

„Generalul” Iohannis a (re)luat la pas filialele ACL. Candidatul Klaus Iohannis a reluat vizitele în judeţele României, cu scopul de a fi cunoscut într-o primă fază ce activul ACL, adică de membrii PNL şi PDL cărora le cere să se implice în campania prezidenţială pentru el. Ieri a fost rândul jud. Mehedinţi, acolo unde ACL-ul se confruntă cu o hemoragie de aleşi locali, ca urmare a OUG-ului dat de Liviu Dragnea, precum şi în jud. Gorj, un fief al candidatului Victor Ponta. Iohannis a fost ironizat atât în presă, cât şi în mediul online, pentru prezentarea pe care i-a făcut-o Ludovic Orban în Târgovişte, acolo unde edilul din Sibiu a fost prezentat drept „generalul” pe care activul ACL trebuie să îl ducă la Cotroceni. Date fiind vizitele sale în teritoriu, candidatul ACL nu mai reuşeşte, însă, să se facă văzut la Centru, acolo unde agenda politică este ţinută de teme care nu sunt lansate de Klaus Iohannis.

Elena Udrea – candidată PPE la alegerile prezidenţiale. Odată cu oficializarea apartenenţei PMP la PPE, Elena Udrea a devenit al treilea candidat înscris în cursa prezidenţială de către marea familie europeană a popularilor europeni, alături de Klaus Iohannis şi Kelemen Hunor. Candidata PMP şi-a reiterat, în discuţiile pe care le-a avut la Bruxelles Joseph Daul, preşedintele PPE, obiectivul de a lupta împotriva socialiştilor reprezentaţi de Victor Ponta în România. Ţinta fixată de Udrea pentru perioada următoare este aceea ca PMP să devină, în 5 ani, până la viitoarele alegeri europene, cel mai important şi mai puternic partid membru PPE din România.