Ponta îşi continuă turneul de vizite externe. Candidatul PSD vrea să puncteze la capitolul de reprezentant al României în politica externă. După ce ieri a fost în Republica Moldova, unde a inaugurat gazoductul Iaşi-Ungheni, Ponta face astăzi o deplasare în Turcia, la ceremonia oficială de transfer al mandatului dintre fostul Președinte al Turciei, Abdullah Gül, și noul președinte, Recep Tayyip Erdoğan. În perioada următoare Ponta mai are programate o vizită în China, la invitaţia omologului său, Xi Jinping, respectiv în SUA.

Ieri, SUA au felicitat România şi Republica Moldova pentru inaugurarea gazoductului Iași-Ungheni. În plan guvernamental, agenda premierului a fost marcată astăzi de OUG privind aleşii locali, aspru criticată de reprezentanţii opoziţiei, în frunte cu Klaus Iohannis şi Elena Udrea, şi terminând chiar cu preşedintele României, Traian Băsescu.

Klaus Iohannis, scos în faţă de Blaga la protestul de la Guvern şi scos la plimbare de ACL în faţa activului. Candidatul ACL a criticat dur OUG privind primarii, motivând că aceasta avantajează PSD, fiind totodată o „bătaie de joc” la adresa votului dat de români în 2012. Cei din PSD îi reproşează lui Iohannis că este ipocrit, în contextul în care în 2012 aleşii locali au fost votaţi sub sigla USL, acuzându-l totodată de traseism pe Iohannis, în contextul în care a plecat din fruntea FDGR – formaţiune sub culorile căreia a candiadat în 2012, spre PNL. Vasile Blaga a avut grijă ca atenţia presei să fie îndreptată spre candidatul la prezidenţiale Iohannis, acesta fiind principala portavoce a protestului organizat de PDL şi PNL în faţa Guvernului. Ziua de ieri a reprezentat o nouă ocazie pentru activul ACL să îl cunoască pe Iohannis, edilul din Sibiu fiind purtat de Blaga şi ceilalţi lideri ACL în judeţele Brăila şi Galaţi.

Elena Udrea îşi îndreaptă ţinta spre Ciorbea şi, în paralel, se vede cu românii obişnuiţi din ţară. Dacă cei din ACL şi-au îndreptat atenţia spre cauza OUG privind primarii, adică spre Guvern, Elena Udrea şi PMP încearcă să trimită această OUG spre CCR, făcând presiuni pe lângă Avocatul Poporului Victor Ciorbea, într-un protest anunţat pentru astăzi. Astfel, Udrea urmează linia trasată cu o zi înainte chiar de Traian Băsescu, cel care l-a somat pe Ciorbea să atace OUG la CCR. Dacă Iohannis are întâlniri cu membrii de partid ai ACL, Elena Udrea adoptă o altă strategie de interacţiune cu cetăţenii, vizând în campania sa oamenii simpli, cei cărora le va cere votul în această toamnă. Ieri, candidata PMP a publicat pe contul său de Facebook o serie de fotografii de la o două fabrici de confecţii din Urziceni, alături de femeile care muncesc acolo.

Cristi Diaconescu – blocaj în strângerea de semnături, îşi roagă susţinătorii să îl ajute. Candidatul independent întâmpină reale probleme în strângerea de semnături necesare candidaturii. Astfel, Diaconescu le cere suporterilor săi de pe Internet un efort în plus de mobilizare, în contextul în care precedentele semnături ale acestuia au fost strânse prin mobilizarea activului PMP. Încă nu este foarte clar dacă Diaconescu, din postura de independent, va reuşi să adune cele 200.000 de semnături necesare depunerii candidaturii. 

Te-ar putea interesa și: