JURNAL DE CAMPANIE. Iohannis îl readuce pe Traian Băsescu în joc. Macovei se agită pe tema comisarului european. Ponta semnează contracte cu chinezii; Tariceanu se unește politic. Udrea își întărește major sprijinul politic

Klaus Iohannis readuce în prim-plan falia Băsescu vs. anti-Băsescu​, dar o face confuz si contradictoriu​.

Ieri seară, prezent la B1 Tv, Klaus Iohannis a venit cu o nouă abordare legată de suspendarea din 2012​ - a recunoscut ca a votat pentru suspendarea lui Basescu prin parlamentarul sau, dar ca, acum, il considera pe Basescu drept cel mai important politician din ultimii 25 de ani, si ca se bucura ca va fi votat de Basescu​. Dacă nu mai târziu de mai anul acesta președintele PNL susținea că a fost un demers constituțional și a respins ideea că au existat abuzuri, ieri seară Klaus Iohannis a susținut că ”tot demersul a fost la limita Constituției” si ca trebuia evitat cu totul​. Deși acesta a recunoscut că a votat și susținut suspendarea, a mai afirmat și că o nouă evaluarea l-ar putea face să nu mai voteze așa. Fuga prezidențiabilului ACL după voturile lui Traian Băsescu nu miră pe nimeni, doar că ceea ce pierde din vedere Klaus Iohannis este faptul că, prin mesajele sale, genereaza si mai multa confuzie - il sustine sau nu pe Traian Basescu?

Cat de credibil va fi el oare in ochii sustinatorilor presedintelui​, în condițiile în care în jocul prezidențiabilelor este intrată Elena Udrea, susținută direct de președintele Băsescu si mult mai coerenta in continuarea mesajului lui Traian Basescu​?

Macovei, împotriva desemnării Corinei Crețu comisar european. Pe principiul ”orice pesedist” este rău, Macovei a reluat ieri atacurile pe tema desemnării Corinei Crețu, drept candidat la funcția de comisar european. Deși se speculează faptul că României îi va reveni unul dintre cele mai importante portofolii din structura Comisiei Europene, Macovei are o problemă cu persoana lui Crețu: ”Acest portofoliu de dezvoltare regională este foarte important. Nu cred că Corina Crețu are însă capacitatea să îl gestioneze. De ce? Pentru că nu se pricepe la treaba asta, este de profesie jurnalist din câte știu. Nu știu ce cunoștințe a acumulat pe parcurs, iar în Parlamentul European, unde mi-a fost colegă și încă îmi este, din 2009 în 2014 a făcut zero legi”, a declarat Macovei. Macovei a sperat și ea, începând încă cu anul 2007, că va obține un portofoliu de comisar european, însă visul nu i s-a îndeplinit până în acest moment.

Ponta își continuă turneul din China. În timp ce la Bucureșți clasa politică se agită pe tema comisarului european sau încearcă să lămurească misterele prezenței sau absenței lui Iohannis de la Grivco, premierul Ponta și delegația care îl însoțește continuă turneul din China. Premierul Victor Ponta a fost primit, la Beijing, de omologul său Li Kegiang. Șeful Executivului de la București a fost întâmpinat cu un ceremonial militar și salve de tun. După intonarea imnurilor celor două țări, și trecerea în revistă a gărzii, cei doi premieri au avut câteva zeci de minute de discuții.

Componenta economică a vizitei a fost întărită ieri, când au fost semnate mai multe acorduri, printre care unul pentru utilizarea energiei nucleare, semnat de vicepremierul Liviu Dragnea și unul de primarul Craiovei, Olguța Vasilescu pentru construirea de locuințe.

Lovitura politică majoră dată de Elena Udrea – Boc a semnat pentru Elena Udrea. Primarul din Cluj, Emil Boc, și-a depus ieri semnătura pe lista de susținători ai candidaturii Elenei Udrea la alegerile prezidențiale. Pentru cine mai avea îndoieli că Boc s-ar putea răzgândi, lucrurile au fost tranșate. Fostul președinte al PDL își asumă toate riscurile politice și merge pe mâna candidatului susținut public de Traian Băsescu.

Prezentă la Cluj, Elena Udrea, a vorbit de un proiect pe care partidul susținut de Traian Băsescu îl propune pentru crearea de locuri de muncă pentru disponibilizații de la Mechel Câmpia Turzii.

Tăriceanu, mai puțin în campanie, mai mult la Parlament. Călin Popescu Tăriceanu, candidat la președinție din partea PLR, este mai puțin prezent în prim-planul luptei politice, concentrându-se cu preponderență pe întărirea structurilor PLR. Ieri, alți patru parlamentari din PNL au aderat la formațiunea condusă de Tăriceanu.

Marea lovitură a fostului premier vine din protocolul de colaborare parlamentară încheiat de PC, perceput de mulți ca un prim pas spre refacerea USL, cu liberalii care au rămas partizani proiectului, aflați acum în tabăra lui Tăriceanu.