Klaus Iohannis a primit ieri vestea de care a fugit încă de la începutul campaniei prezidenţiale: ICCJ va decide luni dacă accelerează judecarea dosarului în care este implicat prezidențiabilul ACL. În paralel cu acţiunea ANI din Justiţie, din trecutul lui Iohannis este dezgropat episodul fraţilor Iliuţ, adoptaţi de o familie din Canada la începutul anilor 1990. Vorbim despre un proces în care Iohannis a recunoscut că s-a implicat, alături de soţia sa, el din postura de şofer, iar soţia sa din cea de traducător.
Elena Udrea a organizat evenimentul "Confecţionăm româneşte", ocazie cu care candidata PMP a transmis un mesaj de susţinere pentru domeniul confecţiilor, pe care îl consideră important pentru că oferă locuri de muncă pentru peste 300.000 de femei.
Victor Ponta s-a dus din nou în judeţul Sibiu, de unde a transmis un mesaj pro independenţa energetică a României. Strategia lui Ponta pare a fi contrastul total faţă de poziţionarea ezitantă a lui Iohannis pe tema energetică. După discuţiile avute în SUA cu jucătorii din energie, candidatul PSD şi-a intensificat mesajele în care se declară „pentru” exploatarea tuturor resurselor energetice ale României, inclusiv a gazelor de şist.
Iohannis, prins între dosarul de incompatibilitate şi „scheletul din dulap” al copiilor adoptaţi de canadieni. Cu doar șase zile înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale, judecătorii ÎCCJ vor discuta solicitarea ANI privind judecarea cu celeritate a dosarului de incompatibilitate în care este implicat candidatul Alianței Creștin Liberale, Klaus Iohannis. Deliberările vizează strict partea procedurală și nu fondul dosarului, astfel încât nu se pune problema vreunui verdict. Chiar şi aşa, ţinând cont că toate demersurile de urgentare a acestui dosar au venit dinspre ANI, Iohannis încercând în paralel să împingă cât mai mult discuţiile pe această speţă, rezultă că Iohannis va intra în turul 2 al alegerilor cu o mare necunoscută: este sau nu incompatibil.
În paralel, lui Iohannis i se solicită dinspre PSD să aducă lămuriri pe cel mai vechi „schelet” din dulapul său de om politic, anume să clarifice implicarea sa în scandalul adopției de copii. Gabriela Vrînceanu Firea, a ridicat ieri o serie de semne de întrebare cu privire la implicarea familiei Iohannis în traficul de copii, cerându-i să lămurească aceste aspecte. Olguţa Vasilescu, vicepreşedintele PSD, susţine de asemenea că prezidenţiabilul Klaus Iohannis trebuie să facă lumină în trecutul „extrem de întunecat” care îl leagă de traficul de copii din România. Până acum, strategia abordată de Iohannis faţă de acest subiect a fost să tacă şi să lase tema să treacă pe lângă el. Este de aşteptat, însă, ca pe măsură ce ne apropiem de data alegerilor presiunea publică să îl oblige să aducă lămuririle solicitate de adversarii săi politici.
Elena Udrea promoveza produsele „Made in Romania”. Candidata PMP la președinție a organizat un eveniment intitulat "Confecţionăm româneşte", cu ocazia căruia au fost prezentate produse vestimentare realizate strict în țara noastră. „Ideea acestui eveniment mi-a venit ca urmare a nenumăratelor vizite pe care le-am făcut în fabricile de confecții din România încă din 2012. Am înțeles care sunt principalele probleme ale acestei industrii și mi-am asumat să încerc să îndrept această situație și să sprijin un domeniu pe care îl consider important pentru că oferă locuri de muncă pentru peste 300.000 de femei.”, a declarat Elena Udrea.
Prezidenţiabila PMP asumă faptul că, în calitate de preşedinte, va face tot posibilul pentru a promova „brandurile româneşti din confecţii, pentru că sunt de foarte bună calitate şi trebuie să reprezinte un reper pe harta modei internaţionale.”
Ponta promovează independenţa energetică a României chiar din Sibiul lui Iohannis. Prezent ieri în jud. Sibiu, Ponta a transmis din nou un mesaj pro independenţă energetică. Premierul Victor Ponta a declarat joi, la Mediaş, după o vizită la Transgaz şi Romgaz, că dacă va fi începută exploatarea gazelor din Marea Neagră, până în 2019 trebuie să fie suficient gaz pentru România şi Republica Moldova.
Mesajele date de Ponta privind independenţa energetică s-au intensificat după întoarcerea acestuia din SUA, unde a avut o serie de întâlniri cu jucători din domeniul energetic american. Ponta este, de altfel, printre puţinii candidaţi la aceste alegeri prezidenţiale care s-a declarat „pentru” exploatarea tuturor resurselor energetice de care beneficiază România, inclusiv a gazelor de şist. Spre deosebire de Ponta, Iohannis a transmis un mesaj mult mai ezitant faţă de exploatarea gazelor de şist.