Prima zi a săptămânii a marcat o creştere a efervescenţei pe scena politică internă. Candidaţii înscrişi în cursa prezidenţială au avut ieşiri publice menite să îi evidenţieze, raportat la ceilalţi contracandidaţi, sau să îi prezinte drept candidaţi siguri, în faţa propriului electorat.
Dacă, în cazul lui Victor Ponta, ziua a marcat o nouă bătălie pe câmpul de luptă economic împotriva lui Traian Băsescu şi a ACL, în zona dreptei evoluţiile au fost de-a dreptul spectaculoase: Klaus Iohannis a fost lovit de unde se aştepta mai puţin, chiar de către Crin Antonescu, candidatul ACL fiind incapabil să lanseze, la rândul său, atacuri la adresa lui Ponta; Elena Udrea se pregăteşte să fie candidata oficială a PMP, intrând în luptă cu un mesaj de forţă împotriva lui Victor Ponta; Cristian Diaconescu este un nou nume aşezat în corul candidaţilor independenţi. Călin Popescu Tăriceanu a analizat situaţia din partea dreaptă a candidaturilor şi crede că are şanse să intre în turul II, unde îl va înfrunta pe Victor Ponta.
Ponta – lupta cu modelul economic al „Dreptei” lui Băsescu şi Iohannis. Victor Ponta a transmis ieri mesaje economice, în cadrul cărora a dorit să aducă garanţii cu privire la faptul că guvernul pe care îl conduce va reduce CAS. În paralel, atacurile sale l-au vizat în principal pe Klaus Iohannis, pe care l-a acuzat că nu are o viziune economică proprie şi, prin urmare, o adoptă pe cea testată de Traian Băsescu şi PDL în timpul guvernului condus de Emil Boc.
Elena Udrea – „Îl pot bate pe Ponta la prezidenţiale!”. Elena Udrea a intrat deja în competiţia pentru prezidenţiale, lansând ieri un atac dur la adresa premierului. Preşedinta PMP a transmis, în toate ieşirile publice, că nu îi este frică de Victor Ponta şi că, în perspectiva prezidenţialelor, are certitudinea că îl poate bate pe candidatul PSD.
Klaus Iohannis – un candidat timorat. Nu la fel de ferm ca Elena Udrea a fost Klaus Iohannis, candidatul ACL încercând să transmită ieri, la reuniunea ACL Bucureşti şi Ilfov, o serie de atacuri la adresa lui Victor Ponta. „Forţa” mesajelor a surprins presa, în sensul în care diverşi analişti şi jurnalişti au conchis că Iohannis nu are „meciuri în picioare” în bătălia politică din Bucureşti, iar mesajele transmise ieri (ex: faptul că nu va demisiona de la şefia ACL, dacă va pierde în faţa lui Victor Ponta) transmit, în realitate, frica lui Iohannis de perspectiva eşecului în faţa lui Ponta. Colac peste pupăză, Iohannis a primit ieri o lovitură de unde se aştepta mai puţin, Crin Antonescu declarând că nu se va implica în susţinerea campaniei sale şi se va gândi dacă îl votează sau nu pe Iohannis la alegerile din noiembrie.
Cristian Diaconescu - noul independent. În urma tensiunilor pe care le-a generat în PMP, decizia lui Cristian Diaconescu de a demisiona şi a candida ca independent la alegerile prezidenţiale face ca palierul candidaţilor independenţi de dreapta să fie şi mai aglomerat. Cristi Diaconescu se va lupta pentru voturile românilor, în cazul în care va reuşi să strângă cele 200.000 de semnături necesare candidaturii, alături de Monica Macovei, Ioan Ghişe, Viorel Cataramă şi, dacă este să dăm crezare zvonurilor, Teodor Meleşcanu.
Călin Popescu Tăriceanu – candidatul care aleargă pe culoarul dreptei. Evoluţiile candidaturilor de pe dreapta l-au încurajat pe C. P. Tăriceanu să spere că are şanse chiar să intre în turul II al prezidenţialelor, acolo unde l-ar înfrunta pe Victor Ponta. În fapt, dreapta numără, dacă este să ţinem cont de toţi candidaţii care şi-au anunţat intenţia de a participa la alegeri, nu mai puţin de 8 candidaţi. În contextul unui vot profund difuz în primul tur, rămâne de văzut care va fi capacitatea candidaţilor creditaţi cu a treia sau a patra şansă la prezidenţiale să se apropie sau chiar să-l depăşească pe Iohannis.