Editura Evenimentul si Capital

Județul condus de la tv de un anestezist | România 4 you

Autor: | | 2 Comentarii | 3545 Vizualizari

„Evenimentul zilei” și revista „Capital” au lansat campania „România 4 you”, o radiografie de substanță a situației sociale, politice și economice din județele țării. Campania are o frecvență săptămânală și se va derula pe parcursul următoarelor luni, până la alegerile locale din iunie 2016. Citiți în revista „Capital” un amplu articol dedicat situației economice din județul Galați.

Nici PSD nu poate scăpa de personajul excentric pe care l-a pus șef la Consiliul Județean

Fostul USL l-a propulsat în fruntea Consiliului Județean Galați pe anestezistul Nicolae Bacalbașa (PSD). Evoluția sa a fost atât de șocantă, încât nici PSD-ul nu știe cum să mai scape de el. Bacalbașa are emisiune la o stație locală de televiziune, care aparține unui coleg din PSD, deputatul Florin Pâslaru. Inițial, președintele CJ era „invitat permanent”, dar după un timp Bacalbașa a preluat controlul și își invită în studio subalternii care îl laudă. Presa a relatat că, în 2015, CJ Galați a încheiat contracte de publicitate cu această televiziune, în valoare de aproape 85.000 de lei. În 2014, un alt scandal: Bacalbașa a decontat deplasări de aproape 43.000 de km, inclusiv drumurile până la Antena 3 și RTV. În noiembrie 2015, consilierul judeţean Dorin Butunoiu (PSD), preşedintele Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP), i-a cerut public lui Nicolae Bacalbaşa demisia din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Galaţi. Organizația județeană a PSD este condusă de europarlamentarul Dan Nica, urmărit penal de DNA. Și deputatul Pâslaru, proprietarul televiziunii unde Bacalbașa face spectacol, a primit o amendă penală, pentru conflict de interese.


FOTO: Nicolae Bacalbașa, președintele CJ Galați  • Confruntarea traseiștilor

Candidații la Primărie sar de la un partid la altul

În vara lui 2014, primul primar important care a anunțat că profită de OUG 55/2014 și schimbă partidul a fost Marius Stan, primarul municipiului Galați, ales în 2012 ca membru al PNL și transferat, din 2014, la UNPR. UNPR Galați a preluat și structurile PP-DD, așa că, împreună cu PSD, deține un control confortabil al Consiliului Local. Stan a anunțat deja că vrea să candideze și în 2016. Opoziția este aproape inexistentă. Filiala locală a liberalilor este condusă de deputatul Victor Paul Dobre. Liberalii au deja un candidat la primăria municipiului de județ: pe Nicușor Ciumacenco, un consilier local care, până în 2012, a fost membru PSD, iar ulterior a dezertat la PDL. ALDE l-ar putea susține pe fostul primar Nicolae Durbacă, care a condus acest oraș între 1992 și 2000, iar din 2004 în 2008 a fost președintele CJ. În 25 de ani, Durbacă a trecut pe la: USD, PDAR, PDSR, ApR, PD, PUR, PC și ALDE. PSD îl trimite în bătălia cu Marius Stan pe subalternul acestuia, Ionuț Pucheanu, șeful serviciului public de salubritate. Există și un partid local, Partidul Gălățenilor, condus de Constantin Telegan, fost membru al PNȚCD, al Partidului Verde și al FC.

Fișa județului

● Suprafața județului este de 4.466 km pătrați, reprezentând 1,9% din teritoriul României.

● Populația este de 536.612 locuitori (2011), locul 12 pe țară și în scădere față de vârful din 1992, când se înregistrau 641.000 de locuitori.

● Densitatea populației este de 120 locuitori pe km pătrat.

● Salariul mediu nominal era, în august 2015, de 1.637 de lei, cu 181 de lei mai puțin decât media pe țară.

● PIB pe cap de locuitor, în 2015: 5.361 de euro.

● Speranța de viață: 73,1 ani, cu trei ani mai puțin decât bucureștenii.

  • Fantezii locale

Dacă n-au pod, vor tunel

Gălățenii visează de câțiva ani la tunelul pe sub Dunăre, care să-i lege de Tulcea. A fost o adevărată bătălie a orgoliilor cu vecinii din Brăila, care doreau ca, în zona orașului lor, să se construiască un pod peste fluviu, care să realizeze legătura cu Tulcea. MasterPlanul de Transporturi le-a dat însă câștig de cauză brăilenilor. Supărat, primarul Marius Stan a spus că fostul premier Victor Ponta i-ar fi mărturisit că, realist, podul va fi gata în 2030, în timp ce tunelul ar fi fost finalizat în 2-3 ani. Totuși, în aprilie 2015, CNADNR a semnat contractul pentru un studiu de fezabilitate al podului, contra sumei de 5,6 de milioane de lei. Galațiul speră însă să obțină fonduri europene pentru un terminal multimodal în portul din localitate. Ar fi nevoie de 300 de milioane de euro, dar nu se știe care va fi sursa de finanțare. Deocamdată, portul depinde de transporturile care vin și pleacă de la Combinatul siderurgic Arcellor Mittal. În plus, lipsa spărgătoarelor de gheață de pe Dunărea Maritimă limitează navigația pe timpul iernii. Alt punct slab este că majoritatea drumurilor care leagă Galațiul de restul țării au doar o singură bandă pe sens.

  • Orgolii de netrecut

Unirea foarte mică: Galați-Brăila

Orgoliile împiedică unificarea administrațiilor din Galați și Brăila, deși nenumărate studii arată că ar fi benefică. În iunie 2015, BERD recomanda administrației gălățene alipirea orașelor Galați și Brăila pentru a crea un pol puternic de dezvoltare la nivel economico-social. Cea care, la acel moment, susținea studiul BERD, era Aura Răducu, actualmente ministru al Fondurilor Europene.„Avem o administrație sfărâmițată, încât nu poți face dezvoltare, cu șase orașe pe Valea Jiului, când ar trebui să fie unul singur. Dacă aici s-ar uni (orașele - n.r.) Brăila și Galațiul, ar fi 500.000 de locuitori. Următorul după București. Faci o autostradă, ai toată Delta, toată legătura cu vecinii. Trebuie o gândire la nivel macro. Trebuie un plan de dezvoltare a întregii zone. Lucrând la BERD, vă spun, nu există lipsă de bani, există lipsă de proiecte, de gândire de dezvoltare”, spunea Răducu, la acel moment. Totuși, deși nimeni nu pare să se opună public acestei uniri, nu sunt semne că ar exista măcar un proiect coerent, un calendar, în acest sens. Între Galați și Brăila sunt doar 15 kilometri.

  • MUNCĂ Ș I ȘOMAJ

De la exporturi uriașe, la șomaj îngrijorător

BREAKING. Exit-poll, ora 23:00! Rasturnare de situatie! Care e clasamentul FINAL. Nimeni nu se astepta la asta

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Romania 4 YOU

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI