Meteorologii susțin în câteva ore au căzut cantități impresionante de apă, care au totalizat și 100 de litri. Cel mai grav este faptul că ploile torențiale care au căzut în Munții Apuseni au provocat creșterea rapidă a răului Criș, care a ieșit din matcă și făcut prăpăd în localitățile Ciucea, Poieni și Morlaca.
Din această cazuă, traficul rutier pe DN 1, Cluj-Oradea a fost întrerupt pentru cîteva ore. De asemenea, traficul feroviar pe magistrala 300 a fost blocat. Apele râului Criș au acoperit complet ecartamentul liniei ferate.

Pompierii militari de la ISU Cluj au intervenit de urgență cu motopompe pentru a-i ajuta să-și scoată apa din case. Compania de Drumuri Naționale și Autostrăzi a trimis la Ciucea mai multe utilaje de mare capacitate care au lucrat non stop la îndepărtarea buștenilor și a aluviunilor aduse de apă.

La Ciucea, localitate unde celebrul poet Octavian Goga a a fost înmormântat, situația a fost și mai gravă datorită faptului că apele învolburate ale râului Criș au adus cu ele sute de metri cubi de bușteni și guinoaie care au produs blocaje în calea apei. ”Din această cauza apa a ieșit pe drum iar apoi s-a revărsat în curțile oamenilor. Sătenii s-au mobilizat exemplar și au pus mâna la treabă și i-au ajutat pe pompieri. Nu au stat ca ân alte locuri să se uite cum lucrează oamenii de la ISU”, a spus un oficial al comunei Ciucea.

Mai multe drumuri județene din zona de munte a județului Cluj, au făcut deteriorate din cauza alunecărior de teren sau a apei care a erodat fundația acestora. De exemplu, pe drumul Râșca-Căpușul Mic, tone de aluviuni și pietriș au fost aduse de apa scursă de pe versanți. Autoritățile promit că vor interveni cu promptitudine pentru îndepărtarea urmelor lăsate de urgia naturii.

Foto: Ciucea Poarta Transilvaniei/facebook