Judecătorul Mihai Udroiu, membru al Comisiei de elaborare a noilor coduri - penal şi procedură penală, afirmă într-un interviu acordat AGERPRES că, în lipsa unei modificări privind competenţa DIICOT în actul normativ aşteptat privind noile coduri, există un risc semnificativ de blocare a activităţii acestei structuri.
Judecătorul Mihai Udroiu, în prezent consilierul şef al procurorului-şef DIICOT, susţine că este absolut imperioasă promovarea unei modificări de esenţă în competenţa DIICOT ca urmare a noii definiţii a 'grupului infracţional organizat'.
'Este absolut imperioasă promovarea în cadrul mult aşteptatei OUG a unei modificări de esenţă în competenţa DIICOT ca urmare a noii definiţii a grupului infracţional organizat din art. 367 noul Cod penal privită în contextul modificărilor operate sub aspect procedural prin legea de punere în aplicare a noului Cod de procedură penală nr. 255/2013. Potrivit acestui articol, activitatea grupului infracţional organizat nu mai este legată de comiterea unei infracţiuni grave. Prin urmare, indiferent de natura infracţiunii comise, acestea ar trebui să intre în competenţa DIICOT. Pentru infracţiunile grave lucrurile rămân neschimbate. Însă nu cred că o structura specializată în combaterea criminalităţii organizate ar trebui să ancheteze infracţiunile de periculozitate mică şi mijlocie ce intră în scopul grupului (de pildă, furtul de capace de canalizare comise de un grup infracţional organizat), ci numai pe cele grave', atrage atenţia Udroiu.
El precizează că DIICOT a solicitat Ministerului Justiţiei încă din noiembrie 2013 o modificare în acest sens, care are ca scop evitarea supraîncărcării DIICOT cu dosare care în prezent se află pe rolul parchetelor de pe lângă judecătorii sau tribunale şi care nu vizează infracţiuni grave.
'Personal consider că, în lipsa unei asemenea modificări legislative, există un risc semnificativ de blocare a activităţii DIICOT, prin supraîncărcarea acestei unităţi de parchet', mai spune judecătorul.