Judecătorul Norel Popescu, cel despre care în motivarea arestării baronului PSD de Mehedinți, Adrian Duicu, se menționează că l-a consiliat pentru a câștiga procesul cu ANI, a fost ales azi membru al Consiliului Superior al Magistraturii.
Judecătorul Norel Popescu de la Tribunalul Mehedinţi a fost ales să reprezinte tribunalele în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), conform rezultatului alegerilor desfăşurate pe 6 şi 8 mai, a anunţat joi CSM. Norel Popescu ar urma să-l înlocuiască pe Adrian Toni Neacşu, care şi-a dat demisia din funcţia de membru al Consiliului, se precizează într-un comunicat de presă al CSM.
- Conform sursei citate, voturile pentru judecătorii candidaţi au fost acordate astfel: Norel Popescu, Tribunalul Mehedinţi - 340; Dragoş Constantin Popoiag, Tribunalul Dâmboviţa - 327; Natalia-Floarea Roman, Tribunalul Specializat Mureş - 292; Dorin Danci, Tribunalul Maramureş - 119.
'În conformitate cu dispoziţiile actelor normative care reglementează procedura de alegere a membrilor CSM, urmează etapa depunerii şi soluţionării contestaţiilor de către plenul CSM, cu termen de finalizare 2 iunie 2014, urmând ca, cel târziu până la data de 18 iunie, rezultatul votului să fie înaintat Biroului Permanent al Senatului României pentru validare', se mai precizează în comunicat.
Consultaţiile juridice
Norel Popescu era membru interimar al CSM, în locului judecătorului Toni Neacşu. Potrivit anchetatorilor, în timp ce dosarul său cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI) era pe rolul Curţii de Apel Craiova, preşedintele CJ Mehedinţi, Adrian Duicu, primea consultaţie juridică de la judecătorul Norel Popescu, preşedinte al Tribunalului Mehedinţi la acea dată. Judecătorul îi dă asigurări că nu există nicio incompatibilitate în ceea ce îl priveşte pe preşedintele Consiliului Judeţean.
Motivarea lui Dorel Matei
Potrivit încheierii de şedinţă prin care a fost arestat Adrian Duicu, magistratul Dorel Matei explica pe larg acest fapt.
- „In timp ce dosarul său era pe rolul Curtii de Apel Craiova, inculpatul Duicu a cerut o consultaţie juridică judecatorului Norel Popescu, presedinte al Tribunalului Mehedinti la acea dată şi actual membru CSM.
- De remarcat că în discuţiile cu apropiaţii săi referitoare la acest magistrat, inculpatul Duicu si Mediansky Ladislau ( avocat suspendat şi secretar al Consiliului Judeţean Mehedinţi) folosesc apelativul de Norel, element ce denotă familiaritate cu magistratul.
- Judecatorul ii da consultatiile dorite inculpatului Duicu Ioan cu privire la problema dedusa in acelasi timp judecatii pe rolul Curtii de Apel Craiova si ii da asigurari ca nu exista nicio incompatibilitate in ceea ce il priveste pe presedintele Consiliului Judetean ( consultatiile juridice s-au dovedit a fi de calitate, judecatorul anticipand cu exactitate solutia care a fost si pronuntata de Curtea de Apel Craiova in dosarul inculpatului).
- Nu este de competenţa materială a Curţii de Apel Bucureşti să analizeze dacă activitatea numitului Norel Popescu în legatură cu inculpatul Duicu de acordare de consultaţii juridice referitoare la un proces pe rol – după cum rezultă indicii din speţă - este abatere disciplinară sau are vreo conotaţie infracţionala în sensul exercitarii fara drept a unei profesii sau activitati (profesia de avocat), aceste elemente putind face obiectul de interes al altor institutii, precum Inspectia Judiciara din cadrul CSM sau PICCJ.
- Inculpatul Duicu a mai aratat in declaraţia dată în faţa instanţei că nu a cerut judecatorului Norel Popescu să influenţeze şi judecatoarea de la Curtea de Apel care îi soluţiona dosarul deşi din interceptările convorbirilor dintre inculpatul Duicu şi secretarul Consiliului Judeţean rezultă că inculpatul îi trăsese sarcina secretarului să vorbească cu judecătorul Norel Popescu despre ``aia``, ``cu aceeaşi funcţie ````că el a fost pe contencios…judecător``”.
Împotriva lui Danileţ şi Ghica
Norel Popescu are 44 de ani şi a intrat în magistratură în 1993. Din 2012 conduce Tribunalul Mehedinţi. Este şi vicepreşedinte al Asociaţiei Magistraţilor din România care, la fel ca UNJR, a contestat în 2013 alegerea Oanei Hăineală în fruntea CSM şi a militat pentru eliminarea din consiliul a judecătorilor Danileţ şi Ghica. Norel Popescu este şi membru interimar al CSM fiind cel care a ocupat locul judecătorului Toni Neacşu după ce el a plecat din magistratură.