Pe listele de "atenții"cadouri pe care le ofereau afaceriştii care au distrus distribuitorul de presă Rodipet se fla şi Mircea Moldovan încă din perioada când activa ca magistrat la Buftea. Ca dintr-o întâmplare sau nu, tot la el a ajuns şi dosarul de insolvenţă al Rodipet care s-a judecă din 2009 în instanţe.
Mircea Moldovan, judecător sindic aflat în arest preventiv la domciliu într-un dosar al procurorilor DNA privind hotărâri judecătoreşti de insolvenţă date pe spăgă, era unul din magistraţii preferaţi ai fraţilor Hawdi şi ei cercetaţi de DIICOT în dosarul privatizării dubioase de la Rodipet. Cauza pe care nici acum, la aproape doi ani de la începerea cercetărilor, procurorii nu au trimis-o în instanţă. Prejudiciul pe care l-ar fi produs Rodipet a fost estimat la 35,5 de milioane de euro. Aproximativ 3.700 de oameni au rămas pe drumuri.
Judecătorul sindic primea regulat cadouri de la Hassan şi Mehdi, aşa cum reiese din listele de cadouri pe care le oferea aceştia celor pe care îi considera apropiaţi sau cu care aveau legături de afaceri. Darurile erau cumpărate din banii Rodipet. Reamintim că Hassan Awdi, om de afaceri cu cetățenie libaneză și americană, a fost condamnat definitiv joi de Curtea de Apel București la 8 ani închisoare cu executare într-un dosar în care a fost trimis în judecată de DIICOT pentru falimentarea companiei CFR Mesagerie.
El primea cadouri, el judeca dreptatea
Reprezentanţi ai distribuitorului de presă, rebotezat acum în Network Press Concept, ne-au pus la dispoziţie mai multe documente societatea care se afla în insolvenţă de peste patru ani şi al cărui plan de reorganizare nu a fost aprobat de instanţă nici până acum.
Întâmplător sau nu, pe listele de cadouri pe care fraţii libanezi le ofereau mai marilor adminitraţiei locale şi centrale se află, la loc de cinste şi numele lui Mircea Moldovan. "Fraţii Awdi oferea cadouri de mii de euro, era şi o clasa de cadouri, A pentru cei mai mari, B şi C pentru eşaloanele inferioare şi agende pentru simple funcţionari neimportanţi. Se ofereau de la ceasuri de mii de euro, până la parfurmuri care nu se găseau în ţară", ne-a declarat un angajat al firmei.
Întâmplător sau nu, acelaşi judecător taie şi spânzură în dosarul insolvenţei Rodipet, el fiind judecatorul care a judecat până la reţinere dosarul de insolvenţă Rodipet. Din cauza acestor legături suspecte care au fost descoperite în evidenţa contabilă a Rodipet, salariaţii au cerut recuzarea lui Moldovan încă din anul 2012, dar cererea lor a fost respinsă. Nu s-a luat nici până acum o decizie în acest dosar de insolvență.
Mircea Moldovan, exclus din magistratură în 2002
În urmă cu 12 ani, Mircea Moldovan a fost exclus prima dată din magistratură. Atunci Consiliul Superior al Magistraturii a decis sa-l excluda din breasla magistratilor pe judecatorul Mircea Moldovan, de la Tribunalul Bucuresti, pentru "fapte ce aduc atingere deontologiei profesionale si demnitatii de magistrat".
Conform presei vremii, “faptele" se refereau la implicarea judecătorului în oarece afaceri imobiliare: el s-a încurcat cu niște rromi și a vrut să cumpere o casă ce fusese obiectul unui proces pe care tot el il judecase. Judecătorul a contestat decizia la Înalta Curte şi a fost reprimit în tagma magistraţilor, fiind mutat la tribunalul Buftea, după care a revenit, aşa cum reiese din declaraţiile de avere, în 2008 la tribunalul Bucureşti. După ce a fost acuzat și trimis în judecată, judecătorul a fost suspendat din nou. “În acest moment Mircea Moldovan nu mai este judecător în urma demisiei sale. Mircea Moldovan a fost şi judecător la Buftea, nu doar la noi pe perioada activităţii sale”, ne-a declarat judecătorul Laura Marina Andrei, preşedintele tribunalului Bucureşti.
În mai 2014, Mircea Moldovan a fost reţinut de DNA, având statut de inculpate pentru comiterea a cinci infracţiuni de luare de mită, dintre care una în formă continuată (patru acte materiale) şi abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Când anchetatorii s-au prezentat în faţa casei sale din Voluntari, acesta a fugit, sărind gardul curţii sale. Conform DNA, Moldovan primea şpaga chiar şi pe card, sume de bani (3.000 - 4.000 lei) direct, prin Western Union (8000 lei ) sau direct pe cardul de salariu. Nu se ruşina să ceară mită nici produse alimentare (peşte, carne de vită/miel), - cherestea şi aproximativ 90 de metri pătraţi de lambriuri, în valoarea totală de 6.652 lei şi TV color.
Privatizarea Rodipet
Privatizarea Rodipet a avut loc în decembrie 2003, când firma Magnar System Com din Otopeni a cumpărat de la stat întregul pachet de acţiuni al societăţii de distribuţie a presei, printr-o tranzacţie de şase milioane euro.
În 2006, statul a redobândit 45% din acţiunile Rodipet în urma conversiei unor datorii de circa 17 milioane de lei, participaţie pe care a vândut-o ulterior către Magnar Two (fosta Magnar System Com), din grupul Awdi. În urma tranzacţiei, Magnar Two deţinea un pachet de 83,9% din acţiunile Rodipet, restul titlurilor fiind deţinute de Supremo Corporation (15,78%), Monalisa Investments (0,1%), ambele făcând parte din grupul Awdi, şi persoanele fizice Awdi Hassan şi Awdi Mehdi, fiecare având 0,1% din acţiuni.
Hassan Awdi se consideră nevinovat
Libanezul dece de o lună o luptă de convingere a opiniei publice că nu este vinovat de falimentarea Rodipet. În acest sens, Hassan Awdi plătește linkuri sponsorizate pe Facebook prin care susține că nu este o victimă a statului român. "Sunt unul dintre cei 3.700 de oameni concediaţi! Nu eu am falimentat firma, ci AVAS! Nu există audit… Acuzaţiile vin de la un mecanic şi un alt salariat, Uifăleanu, care e acum director şi are probleme cu alcoolul!”, o dă pe bârfă afaceristul. Ce-l interesa, difuzarea presei sau pământul de sub chioşcuri? “Concesiunea pe 49 de ani a fost parte a privatizării! Fără acele terenuri, nu exista Rodipet!”, se victimizează acesta.