Judecătorii lui Voiculescu, „tocați” de oamenii mogulului

Aproape în fiecare zi, angajații Antena 3 fac presiuni asupra magistraților care l-au trimis la închisoare pe patronul lor. CSM se uită de pe margine și nu sesizează Consiliul Național al Audiovizualului.

Imediat după pronun­țarea sentinței definitive în dosarul ICA, „tunurile” mediatice ale trustului au fost puse pe o femeie. Judecătoarea Camelia Bogdan de la Curtea de Apel București a fost transformată într-o țintă de analiștii pricepuți la toate, deveniți peste noapte specialiști în combaterea spălării banilor și în confiscarea specială. Despre Camelia Bogdan se spune aproape orice, totul cu intenția de a ține „cald” subiectul și pentru a transmite publicului sentimentul că Dan Voiculescu este victima unei erori judiciare. Antena3, susținută de cotidianul „Jurnalul Național” și de alte câteva publicații electronice propagă diverse „știri” despre judecătoarea care l-a trimis pentru 10 ani la închisoare pe fondatorul trustului media. Astfel, despre judecătoare s-a afirmat că „s-a grăbit să îi condamne la ani grei de pușcarie pe inculpații din dosarul ICA”.  Tot în publicațiile lui Voiculescu se spune despre judecătoare că „pune presiune pe instanțele care urmează să soluționeze contestația în anulare” și că „a renunțat la postul de la Comisia Europeană deoarece nu avea avizul Curții de Apel București”. Cereri aberante Culmea tupeului, aceiași analiști cer imperativ Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să se sesizeze pe marginea unui articol publicat de magistrat într-o publicație de specialitate.    Doi condamnați de drept comun trimit scrisori deschise judecătoarei, depeșele lor fiind citite pe post. Astfel, Sorin Pantiș, condamnat la 7 ani închisoare chiar de Camelia Bogdan susține despre aceasta că este un „judecător manipulat”, „lipsit de consec­vență” și întreabă cine a determinat-o să facă un act de nedreptate. George Copos, care a fost la un moment dat judecat de Camelia Bogdan susține și el că magistratul ar trebui verificat de CSM pentru încălcarea codului deontologic. Condamnat în două procese, milionarul a devenit brusc specialist în motivările instanțelor. Altă „știre bombă” transmisă publicului larg de vedetele Antena3 face referire la o așa numită verificare din partea instituțiilor europene a sentinței lui Voiculescu. În realitate, prin avocatul său, Voiculescu a transmis o petiție privind sentința în ICA către Ombudsmanul european, un fel de avocat al poporului la nivelul Uniunii Europene.

Din închisoare, Dan Voiculescu susține că nu a spălat bani și se declară victima magistraților Foto: răzvan vălcăneanțu

Camelia Bogdan a devenit o țintă pentru Antena 3

Camelia Bogdan a devenit o țintă pentru Antena 3

Amenințări cu procese și lipsa de reacție a CSM

Ultima acțiune menită să pună presiune pe sistemul judiciar s-a comis chiar ieri. Prin avocați, condamnatul Dan Voiculescu a atacat în instanță raportul inspecției judiciare a CSM care stabilea că cei doi magistrați care l-au judecat pe mogulul media au fost numiți de conducerea Curții de Apel București în deplină legalitate. Toate aceste presiuni fără precedent asupra unui magistrat ar trebui contabilizate și stopate de inspecția judiciară a CSM. Inspectorii s-au sesizat la trei zile de la condamnare și numai la intervenția șefului DNA, Laura Kovesi. De atunci nu s-a dat nicio soluție, în condițiile în care atacurile la independența justiției și a magistraților sunt tot mai acute. În toamna lui 2011, CSM  a semnat un protocol cu Consiliul Național al Audiovizualului (CNA). Prin acest procol, CSM se obliga să sesizeze CNA „ori de câte ori consideră necesar”, posibile cazuri de nerespectare a  a legii de către posturile de radio sau televiziune. Președintele CSM, Adrian Bordea, a declarat pentru „Evenimentul zilei” că nu a sesizat până la acest moment CNA. El susține că CSM nu poate înștiința instituția condusă (și blocată, n.red) de Laura Georgescu fără un raport din partea Inspecției judiciare. „Nu am sesizat CNA. Nu ne putem pronunța pe o anumită situație fără a analiza un raport întocmit de inspecția judiciară. Plenul CSM hotărește dacă se impune acest lucru”, susține Bordea.

Atacuri fără fundament Furia angajaților lui Voiculescu față de Camelia Bogdan nu are explicație în condițiile în care mogulul media a avut numai vorbe de laudă la adresa acesteia. Voiculescu a declarat de fiecare dată când a venit în instanță că este mulțumit de judecătoarea repartizată. El a explicat că a citit CV-ul Cameliei Bogdan, „și am văzut că e specializată în spălarea banilor, va fi în măsură să afle cum mi-am spălat banii cu banii proprii”. La termenul din 7 iulie, când a fost audiat, mogulul a citat chiar dintr-o lucrare a judecătoarei.  Președintele fondator al PC, Dan Voiculescu (67 de ani), a fost condamnat pe 8 august la 10 ani închisoare și confiscarea mai multor bunuri și bani. Sentința a fost dată de judecătorii Camelia Bogdan și Mihai Alexandru Mihalcea de la Curtea de Apel București.