Magistrații de la Tribunalul București se vor pronunța astăzi în cazul solicitării lui Sorin Oprescu, primarul suspendat al Capitalei, de înlocuire a măsurii arestării preventive cu una mai uşoară. Edilul, care se află în arest din 5 septembrie, este acuzat de procurorii DNA că ar fi luat o mită de 25.000 de euro. Decizia de astăzi nu este definitivă.
În ultimele zile, avocații lui Sorin Oprescu au reclamat că edilul are grave probleme de sănătate și că „măsura arestului preventiv este una severă, care ar trebui aplicată doar în cauzele care vizează fapte de violenţă”. Ieri dimineață, Viorel Mocanu, unul dintre avocații lui Sorin Oprescu, a declarat că a primit informaţia potrivit căreia medicii curanţi ai edilului, menţionaţi în cererea apărării de a-l supune unor investigaţii pentru probleme cardiace, au arătat că ei nu se vor prezenta la Arestul Central al Poliţiei Capitalei pentru controlul medical: ”Au spus că ei nu pot să vină în vizită de curtoazie la Arestul Central”. Mai mult, atunci când i-a sunat pe cardiologi să-i întrebe când vor să îi ducă la Oprescu, aceştia i-ar fi spus că şi apărarea îşi bate joc de ei.
Acuzațiile DNA
Procurorii DNA îl acuză pe primarul suspendat al Capitalei de luare de mită, susţinând că pe 5 septembrie, în baza unei înţelegeri prealabile cu şeful Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane (ACCU), Cornel Bogdan Popa, şi cu fostul său şofer Cristian Stanca, zis "Grenadă", ar fi primit de la Popa suma de 25.000 de euro din 60.000 de euro ceruţi de cei doi pentru edil, de la SC Green Line Construct SRL, prin Cristina Giorgiana Gogonea, Teodor Gogonea şi Octavian Alin Petroi, denunţători în dosar. Firma efectua lucrări la Palatul de la Mogoşoaia, iar Oprescu ar fi validat astfel activitatea infracţională a lui Popa şi l-ar fi menţinut în funcţie, susţin anchetatorii.
Tot în acest dosar au mai fost arestaţi, pe 7 septembrie, de Tribunalul Bucureşti, Cristian Stanca, fostul şofer al lui Sorin Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, director economic în Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae şi Florin Şupeală, directorul general şi respectiv directorul adjunct al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Mogoşoaia, şi omul de afaceri ieșean, Claudiu Bengalici. Instanţa a dispus şi luarea măsurii arestului la domiciliu pentru Bogdan Cornel Popa, directorul Administraţiei Cimitirelor, şi pentru Romeo Albu.
Bogdan Cornel Popa, directorul Administraţiei Cimitirelor, ar fi cel care cerea şi intermedia mita între firmele care doreau contracte din partea instituţiilor publice conduse de el, iar banii ar fi fost împărţiţi între el, primarul Sorin Oprescu şi directorul economic din Primărie, conform procurorilor DNA.
"Executantul păstra pentru sine între 30 şi 33 la sută din profitul brut, diferenţa de profit reprezenta mită şi/sau preţ al influenţei, după caz, având trei destinaţii: 10 la sută din valoarea contractului pentru Oprescu Sorin Mircea, ca primar al municipiului Bucureşti (Primarul), 5 la sută din valoarea contractului pentru Constantinescu Mircea Octavian, director economic în cadrul aparatului primarului municipiului Bucureşti (Directorul economic), iar restul era mita pentru Popa Bogdan Cornel, director la Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului în perioada 2013-ianuarie 2014 şi la Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane în perioada ianuarie 2014-prezent", au arătat procurorii.
”Bani din pensia tatei”
La termenul din 21 septembrie, când a contestat măsura arestării pentru 30 de zile, primarul general a declarat, în fața judecătoarei Camelia Bogdan de la Curtea de Apel București, că cei 25.000 de euro i-ar fi împrumutat de la un angajat, în condițiile în care la percheziția de la Ciolpani s-au găsit sume mari de bani. Întrebat de ce nu a folosit banii descoperiți la percheziția de la locuință și a trebuit să împrumute 25.000 de euro de la directorul din subordine. Sorin Oprescu a susținut că a uitat pur și simplu de 31.000 de lei și 18.000 de euro, „bani strânși din pensie și economii de către tatăl meu, de-a lungul a 10 ani”, se arată în motivarea Curții de Apel București prin care s-a decis arestarea pentru 30 de zile a primarului Capitalei. Cât despre aparatul de bruiat semnalul telefoanelor mobile, găsit în locuința de la Ciolpani, edilul a declarat că nu l-a folosit niciodată.