Magistrații de la Judecătoria Beiuș au decis suspendarea executării silite în cazul oamenilor de afaceri Viorel și Ioan Micula. Statul român le-a plătit acestora despăgubiri de 250 de milioane de euro, iar acum vrea să își recupereze banii.
Judecătoria Beiuș a dispus suspendarea executării silite solicitate de statul român în cazul fraților Viorel și Ioan Micula și al firmelor pe care aceștia le dețin. În total, statul vrea să recupereze 1.294.189.574 lei (peste 250 milioane de euro), sumă pe care a plătit-o cu titlu de despăgubiti oamenilor de afaceri, în 2019.
Proces de lungă durată
Disputa legală dintre frații Micula și statul român a început în 2005. Cei doi oameni de afaceri, în calitate de proprietari ai companiei European Drinks, au dat statul român în judecată la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID).
Frații Micula au susținut că firma lor a suferit pierderi financiare după ce statul român a eliminat mai multe facilități fiscale care erau acordate companiilor din zonele defavorizate. Oamenii de afaceri s-au folosit de faptul că au și cetățenie suedeză și au susținut că investițiile lor din România trebuie privite ca fiind unele străine.
Din 2003, între România și Suedia există un acord de garantare a investițiilor reciproce. În baza acestuia, frații Micula au cerut statului român despăgubiri. În 2013, ICSID le-a dat câștig de cauză și a dispus ca statul român să plătească despăgubiri de 85 de milioane de euro. Pentru că plata nu a fost făcută, Tribunalul federal din Washington a actualizat în 2019 valoarea despăbubirilor la 356 de milioane de dolari. Statul Român a plătit atunci o parte din despăgubiri, chiar dacă contestase decizia instanței americane.
În ianuarie 2022, Tribunalul din Washington a dat dreptate statului român, după un proces care a durat opt ani, și a respins pretențiile fraților Micula. De asemenea, tot în 2022 Curtea Europeană de Justiție a anulat decizia Tribunalului Uniunii Europene care valida acordarea despăgubirilor. În acest context statul român a cerut executarea silită a fraților Micula și a afacerilor lor pentru a-și recupera prejudiciul.
Disputa nu s-a încheiat
Pentru că pe rolul instanțelor europene mai sunt încă mai multe contestații, Judecătoria Beiuș a decis suspendarea executării silite pănă la pronunțarea unei decizii definitive.
„În opinia instanței, soluționarea cererii de executare silită depinde în mod evident de existenta dreptului de recuperare instituit prin Decizia CE, adică de existența pretinsului ajutor de stat. Prin urmare, în condițiile în care instanțele comunitare vor anula din nou Decizia CE nr. 2112/2015, executarea silită începută de Statul Român va rămâne fără fundament, întrucât va dispărea atât creanța, cât și presupusul titlu executoriu. În condițiile în care până la acest moment Decizia CE a fost modificată de două ori de către instanța europeană, atunci nimic nu este clar până la o soluționare definitivă, iar riscul unor hotărâri contradictorii cu efecte devastatoare pentru contestatori este unul extrem de ridicat“, se arată în motivarea deciziei magistraților de la Judecătoria Beiuș, potrivit justnews.ro.