Judecătorul Mircea Puşcaş, de la Curtea de Apel Oradea, a fost exclus din magistratură, în urma unei decizii a instanţei supreme, după ce un raport al Inspecţiei Judiciare releva legătura acestuia cu doi inculpaţi.
Inspectorii judiciari arătau că Mircea Puşcaş a vrut să îi avantajeze pe doi inculpaţi, ale căror dosare se aflau la instanţa la care lucra magistratul. Iniţial, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis să îl sancţioneze disciplinar pe Puşcaş, însă măsura a fost contestată la instanţa supremă, atât de judecător, cât şi de inspectorii judiciari. În urma analizării raportului şi administării altor probe, instanţa supremă a dispus excluderea definitivă din magistratură a lui Mircea Puşcaş. În septembrie 2013, el a fost trimis în judecată pentru că, după cum arăta Inspecţia Judiciară, ar fi cerut de la două persoane condamnate pentru corupţie să cumpere de la cumnatul lui o maşină cu aproape 10.000 de euro mai mult decât preţul real, pentru a le da o soluţie favorabilă în dosar.
Presiuni nepermise
Potrivit rechizitoriului, în septembrie 2012, Mircea Puşcaş le-a cerut lui Petru Cocian şi Mihai Halas, prin intermediul lui Mihăiţă Teleptean, să cumpere de la cumnatul său un autoturism marca BMW cu aproape 10.000 de euro mai mult decât preţul real al maşinii, pentru ca în schimb să pronunţe o soluţie favorabilă într-un dosar penal în care aceştia erau condamnaţi pentru corupţie, ajuns în urma contestaţiilor la Curtea de Apel Oradea.
Cocian şi Halas fuseseră condamnaţi în primă instanţă la închisoare cu executare pentru infracţiuni de corupţie în concurs cu infracţiuni de contrabandă, decizie faţă de care cei doi au declarat apel, proces care se află şi în prezent pe rolul Curţii de Apel Oradea. "În cursul anului 2012, inculpatul Teleptean Mihăiţă, a pretins de la Cocian Petru şi Halas Mihai suma de câte 20.000 euro (total 40.000 euro) pentru a-şi exercita o influenţă reală asupra judecătorului Puşcaş Mircea, în vederea determinării acestuia să pronunţe o soluţie favorabilă celor doi în dosarul aflat pe rolul Curţii de Apel Oradea, în care aveau calitatea de inculpaţi-apelanţi", arată procurorii în actul de sesizare a instanţei.
Bani contra soluții favorabile
Din suma cerută, Halas Mihai i-a dat 10.000 de euro lui Ioan-Adrian Mihai pentru a-i fi transmisă lui Teleptean. Ulterior, suma a fost restituită, urmând ca, potrivit unei înţelegeri între inculpaţi, toţi banii să fie daţi de Cocian şi Mihai, prin intermediari, după pronunţarea, în apel, a unei decizii favorabile celor doi.
"La data de 2 iunie 2012, Cocian Petru şi Halas Mihai, la rândul lor, au pretins de la un denunţător suma de 20.000 euro, susţinând că prin persoane interpuse ar putea să influenţeze magistraţii învestiţi cu soluţionarea apelului aflat pe rolul Curţii de Apel Oradea, astfel încât să-i determine să pronunţe o soluţie favorabilă denunţătorului. Denunţătorul primise şi el, în primă instanţă, o pedeapsă de condamnare la închisoare, alături de Cocian Petru şi Halas Mihai", se arată în rechizitoriu.
Mircea Puşcaş a mai fost trimis în judecată în alte două dosare penale, pentru infracţiuni de corupţie, respectiv mărturie mincinoasă.