Instanța supremă se va pronunța definitiv în data de 31 octombrie în dosarul în care fostul magistrat de la Judecătoria Ineu, Floriță Boloș, a fost acuzată că lua mită pentru a facilita obținerea unor terenuri fără a plăti taxe
La ultimul termen al procesului, procurorul de ședință al DNA a cerut condamnarea fostei judecătoare la o pedeapsă de cel puțin șase ani de închisoare pentru luare de mită, în condițiile în care la Curtea de Apel Timișoara aceasta a primit patru ani.
„Și-a folosit funcția pentru a ob- ține foloase necuvenite, de unde rezultă periculozitatea sporită a acesteia și prin decizia instanței de fond pedeapsa nu își atinge funcția de exemplaritate. De aceea solicităm o pedepsă orientată de la mediu spre maxim, minim șase ani”, a declarat procurorul DNA.
Avocatul fostei judecătoare a arătat că Floriță Boloș a recunoscut acuzațiile, că decizia Curții Constituționale stabilește un prag de 200.000 de lei pentru abuzul în serviciu, iar prejudiciul produs de clienta lui este de aproape 20 de ori mai mic, astfel încât, spune apărătorul, este suficientă o pedeapsă de trei ani de închisoare, fără spor.
În ultimul cuvânt, fosta judecătoare a acuzat presiuni din partea procurorilor DNA: „Domnul procuror mi-a spus: de cinci ani te urmăresc. Mi-a și spus atunci cât o să iau. Au fost presiuni asupra mea: faci denunțuri despre colegi, că Judecătoria trebuie desființată! Pentru a lua cu suspendare. Am spus că nu cunosc asemenea fapte și am executat trei ani și patru luni”, le-a spus Floriță Boloș judecătorilor de la Înalta Curte.
Colegă cu judecătorul care a retrocedat un sat întreg
În esență, Boloș este acuzată că a primit 13.000 de lei de la un petent - în realitate investigator sub acoperire - pentru a-l ajuta să intabuleze un teren fără să mai plătească taxe la stat. Procedeul era ca acesta să creeze aparența unei situații conflictuale între el (cumpărător) și vânzători. Judecătoarea a fost interceptată atunci în timp ce îi spunea investigatorului că dosarul va ajunge în mod sigur la ea. De menționat este că la Judecătoria Ineu erau patru magistrați. „..90 la sută...la mine sau la colegul...care nu mai tot ținem...da, la Tripa (n.r.- judecătorul Aurel Tripa) care nu mai ține 60 de zile”.
Tripa avea să fie și el reținut ulterior și condamnat cu suspendare, după ce a retrocedat tot satul Nadăș din Arad, cu tot cu locuințele țăranilor, biserică și dispensar, în total peste 9.000 de hectare de teren. În schimbul deciziei, acesta a cerut sume modice de bani și două telefoane Samsung.
Acuzațiile procurorilor DNA
„Consecventă angajamentelor infracționale asumate anterior, în sensul pronunțării unor hotărâri judecătorești cu încălcarea normelor de drept material și de drept procesual civil în considerarea cărora a pretins și primit de la investigatorii sub acoperire autorizați în cauză suma totală de 13.000 de lei, în data de 6 iunie 2013 inculpata Boloș Floriță a pronunțat sentința civilă (...) prin care a admis în totalitate cererea de chemare în judecată formulată în numele investigatorului sub acoperire”, arată procurorii în rechizitoriu