Judecătoarea Dana Gîrbovan, referiri la relația dintre CCR și CJUE. „Dacă fiecare judecător interpretează dreptul european cum vrea, s-a dus cu unitatea lui”

Sursa: Agerpres

Judecătoarea Dana Gîrbovan, președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), a vorbit în cadrul unui interviu despre relația dintre Curtea Constituțională și Curtea de Justiție a UE, dar a pus și accentul pe problema suveranității poporului român.

Judecătoarea Dana Gîrbovan a precizat că ar exista într-adevăr o renunțare la suveranitate, dreptul omului de a dispune liber de soarta sa, dacă s-ar accepta revizuirea Constituției, nu prin referendum, ci prin substituirea poporului a unei alte autorități.

„Dacă ai accepta Constituția poate fi revizuită nu prin referendum, ci că s-ar substitui poporului o altă autoritate, ai avea într-adevăr o renunțare la suveranitate. Și, ca să înțelegem conceptul de suveranitate, care, potrivit Constituției române, aparține poporului român. Constituția are trei calități, ca să zic așa. Aceasta are trei atribute: este inalienabilă, este imprescriptibilă și este indivizibilă. Ce înseamnă asta? Nu poate fi înstrăinată, nu poate fi împărțită și nu se trece prin trecerea timpului”, a explicat judecătoarea.

Curțile Constituționale au evitat să intre în conflict cu CJUE

Dana Gîrbovan a făcut apel și la spusele unui doctrinar care spunea că o criză constituțională a fost evitată prin toleranța constituțională. A mai adăugat că, în general, Curțile Constituționale au evitat să intre în conflict direct cu CJUE, și au transmis semnale mai discrete, dar suficiente.

„În cazul României, revenim din nou la problema legilor justiției, Cuiul lui Pepelea a fost acest SIIJ. Acest serviciu avea competență exclusivă anchetarea judecătorilor și procurorilor”, a precizat Gîrbovan.

Judecătoarea a pledat pentru considerarea CCR ca unică autoritate internă de interpretare a tratatelor UE.

Dreptul european ar dispărea dacă fiecare judecător îl interpretează cum vrea

Dana Gîrbovan a explicat că deși CJUE a menționat în repetate rânduri că este inadmisibil și contrar dreptului european, să nu lase judecătorul național să decidă el însuși modul în care aplică o decizie dată de ea, doar CCR poate interpreta tratatul.

Acest fapt vine pentru a asigura uniformitatea aplicării dreptului la nivel european.

„Dacă fiecare judecător din fiecare țară interpretează dreptul european cum vrea, s-a dus cu unitatea dreptului european”, a spus judecătoarea Dana Gîrbovan, citată de știripesurse.ro.