Judecătoarea Dana Gîrbovan face praf proiectul de desființare a Secției de investigare a magistraților

Judecătoarea Dana Gîrbovan face praf proiectul de desființare a Secției de investigare a magistraților Sursa: Agerpres

Șefa UNJR, judecătoarea Dana Gîrbovan, spune că, în loc să perfecționeze cadrul legislativ actual, care oferă garanții de independență judecatorilor și procurorilor, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a propus anularea acestor garanții, punând în loc prevederi abuzive, vulnerabile constituțional și care instaurează un control politic asupra justiției.

Redăm integral argumentele transmise de judecătoarea Dana Gîrbovan, pritr-un comunicat semnat de mai multe asociații de magistrați.

Ministrul Justitiei Catalin Predoiu a publicat pe data de 4 februarie 2020 proiectul de Lege privind desfiintarea SIIJ si modificarea si completarea unor acte normative din domeniul Justitiei.

Prin acest proiect de lege, anchetele privind judecatorii si procurorii vor depinde de bunul plac al Procurorului General, a carui numire si revocare in/din functie depinde, la randul ei, in mod direct, de intelegerea politica dintre Ministrul Justitiei si Presedintele Romaniei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Una din criticile cele mai des rostogolite si manipulatoare la adresa SIIJ a fost ca aceasta sectie ar reprezenta “un instrument de presiune la adresa magistratilor” ce vor fi pusi astfel sub control politic.

In realitate, SIIJ este singura sectie din Ministerul Public in care sefii acesteia nu sunt numiti prin niciun fel de implicare a politicului. Toti procurorii care activeaza in SIIJ sunt selectati prin concurs, doar de catre Consiliul Superior al Magistraturii.

Ca atare, prin acest proiect, Ministrul Justitiei Catalin Predoiu ne spune ca aceasta sectie, complet independenta de politic, trebuie desfiintata, iar in locul ei trebuie pusa puterea discretionara a Procurorului General, numit in urma unor intelegeri politice.

A da putere Procurorului General, numit politic, sa autorizeze punerea in miscare a actiunii penale impotriva unui magistrat inseamna ca acesta va putea oferi impunitate absoluta unor judecatori si procurori sau, dimpotriva, va putea da liber anchetelor – chiar abuzive – fara niciun control si fara nicio explicatie. Totul va depinde de vointa unei persoane numite in functie prin decizie esentialmente politica.

Proiectul de lege reflecta, de altfel, in mod vadit, ipocrizia Guvernului si a Ministrului Justitiei, prin nerespectarea independentei judecatorilor si procurorilor, dar si a drepturilor fundamentale ale cetatenilor.

Vom argumenta punctual in cele ce urmeaza cateva dintre viciile proiectului de lege:

1. Prin comunicatul de presa, afisat pe site-ul Ministerului Justitiei, se arata ca “proiectul va fi transmis catre CSM pentru procedura de avizare, imediat dupa afisare”