Celebrul magistrat român, Dana Gârbovan, președinte al Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, a declarat pentru EvZ, este momentul unei lustrații în Justiție.
Ce ar trebui sa se întâmple cu arhiva SIPA?
Pentru a putea găsi cea mai buna soluție la ce să facem cu această arhivă, e important să aflăm întru totul ce s-a întâmplat cu aceast de la desființarea SIPA și până în prezent. În toți acești ani s-a spus și s-a scris enorm pe acest subiect, însă pozițiile foștilor miniștri ai justiției, privind această arhivă, sunt deseori contradictorii. Astfel, unii foști ministri ai justiției, ori persoane care au intrat în arhivă spun că aceasta nu este inventariată și nu se știe ce e în ea, în timp ce un alt ministru al justiției a recunoscut ca a avut loc o inventariere a arhivei “care s-a intins pe parcursul a doi ani”. In 2008, Teodor Melescanu, ministrul interimar al Justiției, declara că „în acest moment documentele din fosta arhiva SIPA sunt inventariate și sortate în funcție de destinație sau de gradul de secretizare și că, în unele cazuri, s-ar putea să fie solicitat un accept din partea CSAT”.
Ce interese au avut cei care au intrat în arhivă?
Nebuloasa privind cine a intrat în această arhivă, când, cum, și cat a fost inventariată continuă să treneze până în prezent. E important, de aceea, așa cum am cerut și premierului Ciolos, în 2016, ca toate rapoartele privind arhiva SIPA să fie desecretizate, pentru a ști cu toții ce s-a întâmplat pe parcursul acestor ani.
Ar trebui făcute publice documentele din aceasta arhiva pentru a se vedea cum anume erau șantajați magistrații si cu ce fel de informatii?
Fiecare magistrat ar trebui să aibă acces la propriul dosar SIPA, pentru a vedea ce informații privind viața sa profesională și privată s-au strâns, iar în cazul în care s-a încălcat legea, să poată acționa în instanță persoanele vinovate. E important apoi să avem o discuție în societate despre ce ar trebui să se facă cu această arhivă. În nici un caz, însă, aceasta arhivă nu are ce căuta să intre în custodia unui serviciu secret.
Credeți ca sunt foști informatori SIPA din rândul magistraților?
Pentru a raspunde la întrebarea dvs. aș cita-o pe fostul ministru al justiției Monica Macovei, care, în cunoștință de cauză, a făcut mai multe declarații despre conținutul arhivei SIPA. Astfel, într-un interviu avut pe data de 14 octombrie 2014, Monica Macovei a spus că informațiile SIPA “erau obţinute, evident, şi din interiorul magistraturii, de judecători sau procurori ofiţeri acoperiţi”. Nu mai ne permitem ca justiție să mergem mai departe fara sa ne rupem de trecut. Vă aduc aminte că Romania nu a avut o lustrație, astfel că după căderea regimului comunist în magistratura au continuat sa activeze judecatori si procurori securiști. E timpul sa ne rupem de fantomele trecutului comunisto-securist, motiv pentru care, dacă din rândul magistraților au fost recrutați informatori și colaboratori, sau dacă au activat ca ofițeri acoperiți ai SIPA, un serviciu secret ce acționa cu metode securistice, acest lucru trebuie, în cele din urma, dezvăluit. Nu e niciodată prea târziu pentru adevăr, iar pentru insănătoșirea justiției din România e important să facem lumină in întunecatul episod SIPA.