Ordinul administrativ semnat de președintele Curții de Apel Cluj, judecător Denisa Băldean, prin care jurnaliștii clujeni nu mai au voie să intre în Palatul de Justiție din Cluj Napoca, după orele 15.30 și în zilele de sâmbătă și duminică, este unul abuziv. Jandarmeria Română o contrazice pe judecătoarea Băldean și susține că niciodată nu a împiedicat jurnaliștii să își facă meseria.
Judecătoarea Denisa Băldean, președintele Curții de Apel Cluj, a precizat la conferința de presă care a avut loc, la scurt timp după bilanțul Curții de Apel Cluj, că a emis acest ordin ca urmare a unei sesizări făcute de Jandarmeria Cluj, care viza faptul că Palatul de Justiție nu poate fi păzit după orele de program. ”Eu, în luna mai 2015, am fost sesizată de către conducerea Jandarmeriei care asigură paza acestui sediu, cu faptul că ei nu pot asigura efectivul jandarmilor în această clădire. În condițiile acestea, sesizați de faptul că publicul a intrat după orele de program, pentru că nu mai avem jandarmi care să asigure paza, am fost sesizați că aparținatori vin seara, și eu am această obligație să asigur paza clădirii și chiar a judecătorilor”, declarat judecătoarea Băldean, președintele Curții de Apel Cluj, în timpul conferinței de presă.
Interesant este faptul că ordinul, semnat de președinta Curții de Apel Cluj, se referă strict la jurnaliști și la accesul acestora în Palatul de Justiție din Cluj Napoca, doar între orele de program, între orele 7.30 și 15.30. În ordinul de serviciu nu se face referire la public și nici la aparținătorii persoanelor arestate, ci doar strict la jurnaliști.
Contrazisă de Jandarmeria Română
Jandarmeria Română, Inspectoratul de Jandarmi Cluj a comunicat, la solicitarea redacției Evenimentul Zilei, că nu a solicitat niciodată niciodată ca jurnaliștii clujeni să nu fie lăsați în clădirea Palatului de Justiție din Cluj Napoca, după orele de program. ”Referitor la accesul jurnaliștilor în Palatul de Justiție Cluj Napoca, regulile privind accesul și circulația în interiorul obiectivului sunt stabilite de către conducătorii instituțiilor beneficiare de pază cu efective de jandarmi din cadrul Palatului de Justiție Cluj Napoca, efectivelor angrenate în paza instituțiilor revenindu-le obligația de a asigura respectarea și aplicarea acestora”, se arată în răspunsul IJJ Cluj.
Chestionată în legătură cu acest răspuns trimis redacției noastre de către Jandarmeria Română, președintele Curții de Apel Cluj a recunoscut că această instituție nu i-a comunicat în scris nimic legat de accesul presei în clădirea Palatului de Justiție. ”Este adevărat că nu am fost sesizată în scris”, a spus judecătorul Băldean.
Și mai interesant este faptul că după ce EVZ a relatat abuzul comis de președintele Curții de Apel Cluj, care a trecut Constituția România la capitolul ”și altele”, când accesul presei a fost interzis în Clădirea Palatului de Justiție, în timp se judeca arestarea vicepreședintelui Tribunalului Sălaj, Patrițiu Dărăban, Curtea de Apel Cluj a emis un comunicat de presă, datat 1 martie 2016. În acest comunicat, Curtea de Apel Cluj spune cu subiect și predicat că Jandarmeria Română a venit cu această propunere, pe care ea doar a pus-o în practică. ”Conducerea Curţii de Apel Cluj a dispus, prin ordinul de serviciu nr. 16 din 4 mai 2015, ca accesul reprezentanţilor mass-media in interiorul Palatului de Justiţie sa fie permis numai în timpul programului de lucru. Acest ordin a fost emis la sesizarea jandarmeriei, strict din motive ce vizau asigurarea securităţii in clădire. Securitatea în interiorul Palatului de Justiţiei este asigurată pentru perioada programului de lucru al instanţei de un dispozitiv de jandarmi, care se retrage la ora 15.30, astfel încât, după aceasta oră, nu mai este asigurată protecţia bunurilor si a persoanelor în interiorul clădirii. Această vulnerabilitate în asigurarea securităţii a determinat emiterea ordinului mai sus amintit, regula fiind valabilă nu doar pentru presă, ci şi pentru public. Din acest motiv, după încheierea programului, nicio persoană din exterior, cu excepţia personalului si a părţilor, nu mai are acces in clădire”.
Constituția nici nu mai contează
Orice proces care se judecă la o instanță din România, fie el trecut la secret, cum sunt cele în care se judecă cererile de arestare din camerele de consiliu, are anumite date publice. Aceste date publice sunt numele persoanelor pentru care se cere arestarea, obiectul dosarului, adică infracțiunea presupus comisă de persoanele pentru care se cere arestarea precum și cine solicită arestarea. Toate aceste date se trec într-un tabel care se afișează pe ușa sălii de judecată.
În acest caz, ordinul semnat de președintele Curții de Apel Cluj încalcă grav Constituția României, care garantează dreptul ”persoanei de a avea acces la orice informaţie de interes public nu poate fi îngrădit”. În plus, în legea fundamentală mai găsim un alt articol interesant. ”Autorităţile publice, potrivit competenţelor ce le revin, sunt obligate să asigure informarea corectă a cetăţenilor asupra treburilor publice şi asupra problemelor de interes personal”.
În cazul judecătorului de la Tribunalul Sălaj toate aceste date deși publice au fost comunicate oficial, după 30 de ore de la judecarea cererii de arestare. De mai bine de două săptămâni, judecătorul Ioana Morar de la Curtea de Apel Cluj nu a motivat încheierea prin care a respins cererea DIICOT, deși Codul de Procedură Penală acordă un termen de 48 de ore pentru judecarea recursului.